Katarina Bajec: U hrani se ne odričem ničega, samo pravim zdravije izbore

Katarina Bajec: U hrani se ne odričem ničega, samo pravim zdravije izbore 1Foto: Privatna arhiva

Doktorka Katarina Bajec, autorka i voditeljka emisije „Zdravo misli“, koja se emituje na televiziji Nova S, za naš dodatak govori o tome gde voli da pobegne iz grada, koji su to svakodnevni rituali koje ne propušta i kako provodi slobodno vreme.

Osmeh i dobar trening

Moj jutarnji ritual koji ne propuštam je da dan započnem osmehom i dobrim treningom. To su dve stvari bez kojih se uvek trudim da mi dan ne počne. Ja sam se ceo život bavila sportom i bila fizički aktivna tako sam to nastavila i sada. Moja fizička aktivnost je trening koji je najčešće u teretani, ali ne bežim ni od dobre šetnje ili trčanja. Trudim se i uglavnom imam treninge svakodnevno.

Porodica

Ja se trudim da dobro organizujem svoj dan i vreme, tako da uvek imam vremena za svoju porodicu. To je moje utočište i moja oaza gde se najbolje osećam. Isto tako u slobodno vreme volim da pročitam dobru knjigu ili pogledam neki film. Ili da slušam muziku koju volim i u kojoj uživam… To je par stvari koje me opuštaju kada sam slobodna.

Vikendica na Dunavu

Košutnjak jako volim – tamo se nalazi televizija Nova S gde snimam emisiju. Sam taj put kroz Košutnjak me uvek opušta. Mi imamo porodičnu vikendicu na Dunavu tako da je i to neko moje mesto pod suncem. Tu sam ja najispunjenija i najopuštenija. Tamo se često porodično okupljamo, to je „beg iz grada“ koji mi prija.

Riba i domaća supa

Kada je reč o hrani, tu se ne odričem ničega – jedem sve, samo što se trudim da uvek pravim neke zdravije izbore i da sve to bude sa nekom merom. Najviše volim ribu, sve što ima veze sa ribom, kao i razno voće i povrće. I dobru domaću supu. Vino je definitivno moje piće – ljubitelj sam i belog i crvenog. A od restorana koje volim – kada na primer imamo nešto porodično da proslavimo, najčešće odemo u „Piazzu“.

Za leto Španija, za zimu Val Gardena

Prethodnih godina je to bila Slovenija. Tamo nam je i porodica, tako da porodično odlazimo tamo. Za letovanje meni je omiljena Španija, odnosno španska ostrva, španska obala. Obožavamo zimi da idemo na skijanje, ja sam fanatik za skijanje. Tako da mi je zimi omiljena Val Gardena u Italiji.

Serija „Amerikanci“ i knjiga Milene Marković

Izdvojila bih seriju „Amerikanci“. Iako to nije baš najnovija serija, držala mi je pažnju i odgledala sam sve sezone. To mi je jedna od omiljenih. Volim da čitam u slobodno vreme, a upravo sam pročitala knjigu „Deca“ Milene Marković, dobitnice NIN-ove nagrade, i moram da priznam da me je prilično zadivila.

Londonski zvuk

Muziku obožavam. Muzika za mene ima neku posebnu simboliku, svaka pesma mi nešto znači ili me podseća na nešto, na neki period u mom životu… Veliki sam ljubitelj londonskog zvuka, tako da su Depeche mode i The Cure moji favoriti.

Sitna zadovoljstva me čine srećnom

Godine diktiraju kako ćete se ponašati i u čemu ćete uživati. Ono što je bilo interesantno sa 20, neće biti sa 30 i obrnuto. Trudim se da uvek slušam sebe, da radim na sebi i tome se prilagođavam. U stvari, ja hedonizam prilagođavam sebi, prema nekim mojim merilima uživanja, tako da u svakom dobu maksimalno uživam. Uvek imam neka sitna zadovoljstva – to je ono što me čini srećnom i daje onaj osmeh po kom me prepoznaju.

Original Article