Kiseli kupus: Popravlja varenje,jača srce i čuva organizam od infekcija!

Mnogo nezdrave i masne hrane mogu da oštete vaš želudac, te može dovesti do loših posljedica po vaše zdravlje međutim kiseli kupus će vam pomoći.

U kiselom kupusu ima dosta vitamina C i želudac snabdijeva bakterijama mliječne kiseline.

Osim što će pomoći vašem zelucu, kiseli kupus će vam podići raspoloženje, te će pridonjeti izgradnji vašim kostima. U kiselom kupusu također ima i cinka koji će da štiti vas imunitet od virusa i bakterija.

Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, te pored toga djeluje i kod reume i upale vena.

Možete ga koristiti za ublažavanje svrbeža na koži uslijed alergijskih upala,kao i kod uboda insekata.

Također u koliko imate glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom.

Te će glavobolja proći jako brzo!

Znamo da hrana koju konzumiramo sadrži visok nivo raznih hranljivih materija, koje i doprinosi našem zdravlju.
Ali šta se desi  u koliko namjernice koje su jako zdrave stavimo na kožu? Da li znate koja je to namjernica najbolja za kožu?

To su naravno obloge od kupusa, koje su jako učinkovite u liječenju kožnih bolesti!
U nastavku otkrite kako vam kupus može pomoći kako interno tako i eksterno u koliko ga koristite:

1. Interno korišćenje

U koliko dodate kupus u vašu omiljenu supu, te ga kuhate zajedno sa povrćem, vidjet će te njegova nevjerovatna svojstva!

Image result for kupus

Dijabetes

Kupus je jako zdravo povrće, te ima mogućnost da snizi nivo sećera u krvi i na taj način kontroliše dijabetes tj. ima moćno antihiperglikemijsko svojstvo. Ova dejstva se mogu lahko postići konzumiranjem vrlo male količine kuhanog ili sirovog kupusa sa svakim obrokom 3 puta dnevno ili konzumirajte sok od kupusa dva puta u toku dana .

Srčane bolesti

Kupus takođe sadrži tocijanin, polifenol koji se može rastvarati u vodi i koji smanjuje upalu i ojačava kapilare,na taj način sprečava nastanak trombocita kao što i olakšava otpuštanje nitričnog oksida. Upravo zbog toga kupus sprečava nastanak srčanih bolesti, te samim tim i srčanog udara.

Stoga konzumirate barem dve kašike kuvanog kupusa ili čašu soka od kupusa dnevno, u koliko želite da ste zaštićeni od srčanih bolesti.

Image result for kupus

Problemi sa varenjem

Kupus u sebi sadrži visok nivo kalijuma koji služi za balansiranje nivoa tečnosti u telu.Također je pun vitamina C i antioksidanata koji štite ćelije od toksina, te je bogat vitaminima kao što je vitamin E i K, beta-karoten,sumpor, kalijum, magnezijum, kalcijum.

Stručnjaci medicine smatraju da u koliko se konzumira kuhani kupus može dovesti do prestanka dijareje , kao i stomačnih čireva i konstipacije. Pored toga vrste kupusa poput kiselog kupusa se mogu posebno koristiti za lečenje sindroma iritabilnih creva, infektivne dijareje, kao i upalne bolesti crijeva.

2. Eksterno korišćenje

U koliko nansite kupus na rane pomoći će vam da ih izlečite. Ovo treba da znate:

Urasli nokti na nogama

Mnogi ljudi koriste kupus kako bi uklonili gnoj koji se nalazi na prstu, a posljedica je uraslih noktiju, te na taj način sprečavaju infekciju. Vrlo je jednostavno, samo trebate da obmotate nekoliko listova kupusa oko bolnog nožnog prsta i dobro pričvrstite zavojem. Zatim zavoj prekrijte čarapom , te ostavite da stoji preko noći. Ujutru skinite zavoj , te ponovite proceduru od predhodne noći. Nakon skidanja zavoja, potopite stopalo u rastvor magnezijum sulfata, te tupijom blago izravnate površinu nokta, na taj način će nokat prirodno rasti prema gore, te će se izvući iz kože.

Image result for kupus

lakšava bol

Crveni kupus u sebi sadrži dosta antioksidanata , ako i drugih antiupalnih jedinjenja. U koliko kupus nanese direktno na kožu, može ubrzati zarastanje rana. Sve što treba jeste da operete i osušite listove kupusa,te ih lagano nanesete na na ranu, nakon toga pričvrstite ih zavojem i ostavite da stoji preko noći. Uklonite zavoj ujutru i ponovite proces.

Artritis

Lišće kupusa koristilo se vijekovima za lečenje čireva, otoka, istegnuća kao i uganuća. Ta praksa postoji i danas , pojedine bolnice u Švajcarskoj obmotavaju zglobove svojih artritičnih pacijenata liskom kupusa kako bi smanjili njihov otok. Napravite oblogu, na slijedeći način uklonite skelet lišća, zatim ga postavite ravno između dva sloja folije i izravnajte oklagijom kako biste dobili sok iz lišća. Nakon toga lisku nanesite direktno na kožu, te pričvrstite zavojem.

 

 

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja