Koja hrana izaziva nadutost i čini da izgledamo deblji nego što jesmo

 

Iako je variranje u kilaži kod žena normalno, ponekad za naduven stomak zbog kog izgledate deblje nego što to stvarno i jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice.

Voće

Iako je voće prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti izazivač nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Radije birajte bobičasto voće, grejpfrut i citruse jer oni, za razliku od jabuka, breskvi i krušaka sadrže znatno manje količine pomenutih sastojaka.

Zamena za šećer

Sorbitol, ksilitol i manit su veštački zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i žvakaćim gumama. Ukoliko osetite nadutost nakon konzumiranja dijetalne hrane i pića, izbjegavajte takve proizvode. Naš je savet da koristite prirodne zaslađivače kao što je stevia i agava sirup.

Mleko

Svi znamo kako mleko u prevelikim količinama nije zdravo za naše zdravlje. No ako vam ono izazove probleme s varenjem i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.

Skrob

Ako vam namirnice bogate skrobom uzrokuju nadimanje, ne morate da ih isključite iz ishrane već odaberite one koje to ne čine. Pšenica, ječam i raž sadrže velike količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjiru radije pojavi krompir, pirinač, kukuruz i zob koje sadrže znatno manje količine fruktoze.

Izvor: zadovoljna.hr