Koje ljude treba da udaljite iz svog života?

Ako u životu imate u blizini ljude koji na bilo koji način negativno utiču na vas, treba da ih udaljite od sebe. Psiholozi kažu da ćete na taj način sačuvati psihičko zdravlje i unaprediti kvalitet svog života.

KOLEGINICA TRAČARA
Nekada je zanimljivo da čujete “poslovne” informacije, ali pripazite da ne uživate previše u njima. Da biste to sprečili izbegavajte tračare na poslu. Ako previše vremena provodite u društvu takve osobe, upozoravaju stručnjaci, i vas će brzo doživljavati kao osobu koja voli da ogovara.

Savet: Preterana izloženost takvim informacijama ugrožava i vaš osećaj samopoštovanja, navode psiholozi.

BIVŠI LJUBAVNIK
Kako objašnjavaju psiholozi, žena koja drži u blizini bivšeg jer želi na taj način da održi seksualne odnose s njim zapravo sama sebi onemogućuje istinsku sreću.
Savet: Bivši treba da ostane bivši da bi i vi svoja stara osećanja ostavili u prošlosti i da bi se “otvorili” za nove muškarce.

“USISIVAČ”
Imate prijateljicu koja vam se baš i ne sviđa, ali se družite s njom zbog osećaja krivice? Činjenica je da to ne koristi ni vama, a ni njoj. Vi se s druženja s njom vraćate iscrpljeni i umorni. Ništa čudno s obzirom na to da se takve osobe najčešće nazivaju “ususivači energije”. Takve osobe stalno se žale, nikad im ništa ne odgovara i sve vide crno.
Savet: Družite se s osobama koje će u vama buditi sreću i pružati vam podršku. To ne znači ako je neko trenutno loše od vaših prijatelja da treba da ga izbegavate.

PRIJATELJ NEPRIJATELJ
Ona vam je prijateljica, ali i neprijateljica. Kako je to moguće?! Umesto podrške od nje ćete dobiti takmičenje, kad ste tužni, ona će reći nešto što će vas još više rastužiti, a kad joj govorite o svojoj novoj ljubavi, ona će nastojati da je što više ocrni.
Savet: Neke žene veruju da je to normalan oblik prijateljstva, jer su na to možda navikle. Ali, to nije normalno i zato učinite svoj život lepšim i uklonite takvu osobu iz svoje blizine.

PRIJATELJ KOJI LOŠE UTIČE
Prijatelj s kojim vam je jako zabavno, vrlo često budi ono najgore u vama. Ako se posle druženja pitate šta se to događa s vama, onda je to signal da to i nije baš najbolja osoba za vas. U redu je ako nekada uradite nešto nepromišljeno, ali ako se svako druženje završava lošim situacijama, postoji opasnost da steknete loše navike. Savet: Okružite se ljudima koji bude ono najbolje u vama.

PIJATELJ KOJI JE UVEK BEZ PARA
Bilo da je reč o prijatelju koji uvek očekuje da platite piće ili mu često pozajmljujete novac, to nije osoba na koju treba da trošite vreme.

Savet: To su prijatelji koji vas samo iskorišćavaju, a taj osećaj nikako nije dobar.