Žene koje hrču i pate od nesanice mogu da pate od seksualne disfunkcije

Pexels

Američka studija objavljena u časopisu Urologija otkrila je da žene koje hrču imaju manje šanse da dožive orgazam tokom seksa i da imaju veće šanse da dožive seksualnu disfunkciju.

Seksualna disfunkcija je češća među ženama koje pate od opstruktivne apneje u snu, nesanice ili poremećaja cirkadijalnog ritma spavanja, zaključuje studija u časopisu Urologija. Studija je otkrila da žene sa apnejom u snu imaju dvostruko veće šanse da razviju poremećaj seksualnog uzbuđenja, a 70 odsto imalo je problema sa postizanjem orgazma. Žene koje su patile od nesanice imale su dva do tri puta veće šanse od proseka da imaju seksualne probleme.

Studija je zasnovana na analizi medicinske dokumentacije približno tri miliona žena. Rezultati su pokazali snažnu povezanost između seksualne disfunkcije žena i lošeg kvaliteta sna.

– Oba ova stanja često ostaju nedijagnostikovana i nelečena – rekao je dr Tejlor Kon, jedan od autora studija sa Univerziteta Merilend.

– Rezultati pokazuju veoma važnu korelaciju između kvaliteta sna i seksualnog zdravlja kod žena.

Poremećaji spavanja uzrokuju smanjenje nivoa estrogena i testosterona

Ovi hormoni, koji su prisutni u telu muškaraca i žena, igraju važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju seksualnog nagona i celog tela. To znači da su problemi sa spavanjem takođe loša vest i za muškarce. Druga studija je otkrila da muškarci koji pate od apneje u snu, nesanice i poremećaja cirkadijalnog ritma spavanja češće pate od erektilne disfunkcije i nedostatka testosterona.

Studija je zasnovana na medicinskim kartonima miliona muškaraca, a sproveli su je neki od naučnika koji stoje iza studije koja povezuje poremećaje spavanja sa ženskom seksualnom disfunkcijom.

Apneja u snu najčešće pogađa gojazne osobe, pušače i osobe koje konzumiraju velike količine alkohola.

Lečenje apneje u snu je moguće. To uključuje promenu načina života i nošenje posebno dizajniranih čepova za nos dok spavate.

Read More