Simptomi srčanog zastoja – svaka sekunda je važna

Srčani zastoj je stanje kod kog srce prestaje da pumpa krv, telo ostaje bez zaliha kiseonika i hranljivih materija i za nekoliko minuta osoba može da premine.

Jedini postupak kojim to može da se spreči jeste brzo reagovanje, pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje reanimacije.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10 odsto svakog minuta koji protekne bez ukazane pomoći. Već nakon četiri minuta srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse da preživi, piše Ordinacija.hr.

Često se smatra da se ustvari radi o infarktu, ali to nije tačno. Stručnjaci sa klinike Mejo navode da nagli srčani zastoj nije infarkt.

„Infarkt se dogodi kada je protok krvi do srca u jednom delu sprečen, ali on može da prouzrokuje promene na srcu koje mogu da dovedu do srčanog zastoja“, objašnjavaju stručnjaci.

Ko je u rizičnoj grupi?

Svi su u rizičnoj grupi, ali postoje načini kako da se spreči srčani zastoj tako što ćete prestati da pušite cigarete, smanjite unos alkohola, održavate zdravu telesnu težinu i redovno posećujete lekara.

Dr Eli Fridmen, sportski kardiolog kaže da može da se dogodi bilo kome i bilo kada.

„U pitanju je proces kod kog srce nema pravilan ritam otkucaja ili prestane da radi. To je apsolutno hitno stanje“, dodaje doktorka.

Dr Džejn Morgan, kardiolog iz Atlante navodi kako se radi o prestanku mehaničke aktivnosti srca s posledičnim prekidom protoka krvi, a dr Fridmen navodi da razni problemi mogu da prouzrokuju ovo stanje, i da to mogu da budu već postojeće bolesti srca.

Simptomi koji mogu da ukazažu na srčani zastoj

Stručnjaci sa klinike Klivlend navode da se u više od 50 odsto slučajeva nagli srčani zastoj dogodi bez prethodnih simptoma, ali ponekad mogu da mu prethode:

– gubitak svesti

– brzi otkucaji srca

– bol u grudima

– vrtoglavica

– zamagljen vid

– kratkoća daha

– mučnina i povraćanje

Oni mogu da otkriju da je došlo do problema sa radom srca, a stručnjaci sa klinike Mejo navode koji znakovi mogu da otkriju da je došlo do srčanog zastoja:

– gubitak svesti

– gubitak pulsa

– prestanak disanja

Brza reakcija je važna

Dr Morgan navodi kako srčani zastoj znači nagli prestanak rada srca, prestanak disanja i gubitak svesti, a sve može da se odigra u šest  sekundi.

Hitna medicinska pomoć je potrebna odmah, a kako može da se dogodi bilo kad i bilo kome, važno je da znate da prepoznate simptome zbog brze reakcije jer ona može da spasi život, prenosi City Magazine.

„Šanse za preživljavanje zavise i od etimologije srčanog zastoja, šanse su veće ako se za prva tri minuta od pojave simptoma dobije lekarska pomoć, ključ je dakle u prepoznavanju simptoma stanja kako bi se na vreme reagovalo“, objašnjava dr Fridmen.

Read More