Koje su namirnice skrivene kalorijske bombe?

Svi znamo da su kolači, čokolada, keksovi puni kalorija. Ali ako želite da se dovedete u top formu i skinete koji kilogram treba da pripazite i na drugu omiljenu hranu koja je izvor prikrivenih masnoća i dodaje puno kalorija vašim svakodnevnim obrocima.

Smanjite unos ovih deset namirnica koje su bogat izvor masti i skrivenih kalorija:

1.Majonez

– Sadrži 79 g masnoća na 100 g majoneza.

Pokušajte da izbegnete majonez čineći sendviče ukusnijim dodavanjem začina, paradajza i paprike. Ukoliko volite da u salate dodajete majonez zamenite ga jogurtom sa sniženim procentom masnoća, narendanim sirom koji sadrži malo masnoća ili dodavši malo soja sosa.

2. Koštunjavo voće

– 100g oraha sadrži 77 g masnoća

Orasi, lešnici, bademi mogu da budu sastavni deo dobro izbalansirane diete iako sadrže poprilično masnoće. Ove masnoće ne doprinose povećanju koncentracije lošeg holesterola u krvi i sadrže esencijalne masne kiseline. Ipak treba smanjiti unos ovg voća makar na jednom nedeljno ukoliko želite da smanjite težinu.

3. Šlag

– 50 g masnoće na 100 g šlaga

Pokušajte da ne pijete kafu sa šlagom, izbegavajte ga na kolačima i voćnim salatama, u kafu bolje stavljajte mleko sa smanjenom količinom masnoća.

4. Kikiriki puter

– 100 g putera od kikirikija sadrži 50 g masnoća.

Ako volite da jedete kikiriki puter ograničite njegov unos na jednu kafenu kašičicu nedeljno.

5. Grickalice od krompira

– 100 g čipsa sadrži 35 g masnoća

Ako već kupujete grickalice obratite pažnju na oznaku o broju kalorija koje sadrži svaka kesica, ova količina kalorija varira od proizvoda do proizvoda ali je skoro uvek veoma visoka. Kokice su bolja i zdravija zamena za kesicu čipsa.

6. Sir

– 100 g punomasnog sira sadrži 33 g masnoća

Kupujte sireva koje sadrže manje masnoća umesto vrsta kao što su Gauda, Parmezan, smanjite i hranu u koju se stavlja dosta sira ili kačkavalja kao što je pica, špagete, čizburger.

7. Crvena mesa

– 100g kuvane ili pečene govedine sadrži 31 g manoća

U poređenju sa drugim vrstama namirnica crvena mesa ne sadrže tako visok sadržaj masnoča, problem je u tome što ga jedemo u većim količinama nego druge namirnice kao npr. sir, tokom obroka.

Kupujte mesa sa manje masnoća kao što je govedina, prilikom pripreme skinite sve vidljive masnoće sa mesa i pecite ih ili kuvajte bez dodavanja masnoća. U svakodnevnu ishranu uključite češće ribu ili piletinu. Izbegavajte kobasice, salamu, uopšte suhomesnate proizvode.

8. Pite i peciva

– 100 g pite od mesa sadrži 23 g masnoće

Iako na izgled nemaju tako mnogo masnoća treba uzeti u obzir da su porcije pite veće nego porcija majoneze koju pojedete u jednom obroku. Kroasane, kifle i druge pekarske proizvode zamenite kiflama od neglaziziranih žitarica ili raži.

9. Delikatesi prženi u puno ulja

– 100 g krofni sadrži 22 g masnoća

Prženje hrane u dubokom ulju nikako nije dobar način pripremanja hrane. Uvek pokušajte da pripremite hranu na roštilju ili je kuvate.

10 Avokado

– 100 g avokada sadrži 17 g masnoće

Avokado se veoma retko jede kod nas, ali ako ga ikada i kupite imajte na umu da sadrži dosta zasićenih masnoća i da ga ne treba jesti sa majonezom nego eventualni sa sokom od limuna.