Da li sabotirate dijetu koju držite

Prema ispitivanju mnogih stručnjaka, većina ljudi odustaje od dijete u okviru prvih par nedelja. Svaka od popularnih dijeta kao što su dijete sa manjim unosom ugljenih hidrata, sa manjim unosom masti, sa manjim unosom kalorija, krije poteškoće koje otežavaju da čovek koji ih primenjuje istraje dok ne postigne cilj koji je sebi postavio.

Zamke dijete sa smanjenim unosom ugljenih hidrata: kod mnogih koji se pridržavaju ove dijete već prvi dan se pojavljuju neugodni simptomi usled smanjenog unosa ugljenih hidrata na koje je navikao, kao što su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i osećaj manjka energije. Ovo se može prevazići čećim obrocima, na svaka 2 do 3 sata, čak i ako niste gladni. Ovo će sprečiti da vam nivo šećera naglo padne u krvi, zbog čega se javljaju ovi neprijatni sporedni simptomi. Ako se ovakvi simptomi ne povuku i posle 7 do 8 dana ipak nastavite dijetu ali idite odmah na drugu fazu dijete koja dozvoljava unošenje i nekog voća i neglaziranih žiarica.

Druga zamka ovakve dijete je što namirnice koje smete da unosite nisu raznolike, naročito one koje smete da unosite za doručak. Razlog što mnogi odustanu je, jer su danima suočeni sa istom vrstom hrne koja im vrlo lako dojadi.

Ovom problemu možete da doskočite tako što će te da začinite svoje obroke različitim vrstama začina.

Preopterećenost masnom hranom iako izgubite dramatično prekomerne kilograme u početnim fazama dijete, posle otprilike 6 meseci iako se i dalje pridržavate dijete sa niskim nivoom ugljenih hidrata, težina se više ne menja. Vinovnik ovoga su namirnice visokokalorijske vrednosti kao što je salama, slanina, …Mnogi koji se pridržavaju dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata smatraju da im je dozvoljeno da unose sve druge namirnice.

čak i ako držite dijetu za koju se tvrdi da ne morate da brinete o količini hrane koju unosite ipak je tužna istina da morate da se pobrinete i o broju kalorija koje unosite, zato izbegavajte visokokalorične namirnice sa malim procentom vode kao što je puter, krekeri, suhomesnati proizvodi. Umesto njih izaberite niskokalorične namirnice kao što je povrće, belo meso…

Smanjenje unosa kalorija je ključna odlika dijeta za gubljenje viška kilograma ipak sasvim suprotan efekat ima i preterivanje, ukoliko se izgladnite verovatno nećete dugo izdržati Da ne biste završili tako što će te se prejesti ne snižavajte dnevni unos kalorija ispod 1200kalorija.

Preskakanjem obroka izlažete se opasnosti da patite od napada gladi. Kada osetite glad vrlo lako gubite motivaciju da držite dijetu. Prvo što treba da znate je da jesti manje ne znači nikako ne jesti, najbolje je jesti 5 ili 6 manjih obroka dnevno.

Kada kazaljka na vagi neće da se pomeri, najčešće još više smanjujete unos kalorija. Ovo je dobra odluka dok god ne dođete do minimuma koje je neophodno da bi telo funkcionisalo (1200 kalorija), posle toga možete da ubrzate gubljenje viška kilograma fizičkim vežbama, to mogu biti samo svakodnevne šetnje.

Konstantna glad – što manje unosite masnoće to se osećate sve nezadovoljnije. jednom studijom na univerzitetu u Kaliforniji je dokazano da unošenjem masne hrane se postiče lučenje hormona holecistokinina, hormona za koga se smatra da izaziva osećaj sitosti. Dozvolite u svojoj dijeti neke zdrave masnoće, kao što je maslinovo ulje, leguminoze, nerafinirani pirinač i voće.

Osećaj da vam nedostaje da žvaćete – istraživači su dokazali da je ljudima neophodno da žvaću kako bi se osećali sito i zadovoljno, pa nije moguće zameniti čvrstu hranu tečnim obrocima ili pićem. Zato zamenite visokokalorične obroke povrćem.