Koje zdravstvene tegobe najviše muče Srbe

Foto: Profimedia

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sprovelo je istraživanje zdravlja stanovništva i utvrdilo s kojim se zdravstvenim problemima najviše borimo.

Od 2006. godine, kada je rađeno prethodno istraživanje, zabeležen je porast gojaznosti i kod odraslih i kod dece, rekla je za RTS glavni istraživač Jasmina Grozdanov, 17. jula 2014. godine.

Građani naše zemlje koji pate od gojaznosti izjavljivali su da imaju arterijsku hipertenziju, povećan nivo masnoće u krvi, a najviše njih boluje od dijabetesa. Aktuelno stanje dovelo je do toga da se javlja opasnost da gojaznost u Srbiji dobije epidemijske razmere, upozorila je Grozdanovljeva.

Ona je, uz to, dodala da je gojaznost jedan od glavnih uzročnika povećanja krvnog pritiska i masnoće u krvi, ali i da je povišen broj kilograma faktor rizika za nastanak drugih bolesti, recimo kardiovaskularnih.

Još jedan negativan podatak do kojeg se došlo ovim istraživanjem jeste da je raspostranjenost pušenja među stanovništvom starijem od 15 godina nepromenjena u odnosu na istraživanje iz 2006. godine.

“Nismo očekivali neki pad, ali smo očekivali da se nastavi raniji trend pada broja pušača”, objasnila je ona.

Takođe, otkriveno je da građani često lekove uzimaju samostalno – bez prethodne konsultacije s lekarom, a stres se u prethodnih 8 godina povećao s 43 na 56,6 procenata.

Opšti je zaključak da građani naše zemlje, ipak, više brinu o zdravlju, budući da više od 50 odsto građana svake godine poseti lekara.