Najbolja ishrana za zdravu i negovanu kosu tokom leta

Svi znamo da ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako će naše telo izgledati i kako ćemo se osećati. Takođe, izbor hrane igra i veliku ulogu u zdravlju naše kose. Nahranite svoju kosu ključnim vitaminima i mineralima, verujte da ćete brzo primetiti razliku. Ako želite zdravu kosu, definitivno prvo razmislite o tome šta jedete.


Omega 3 masne kiseline

Ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama od velike je važnosti za optimalnost organizma. Esencijalne masne kiseline odgovorne su za regulacije metabolizma i osiguravaju zdravlje kostiju, a koriste se i za izgradnju ćelijske membrane u koži. Te membrane stvaraju prirodna ulja koja podstiču zdrav rast kose. Dakle, ako vašem telu i ishrani nedostaje omega 3 masnih kiselina, može doći do gubitka kose, loma kose, peruti i svraba vlasišta. Jedite ribu barem jednom nedeljno, ali i celovite žitarice, orase ili semenke bundeve.

Gvođže

Naša kosa stalno zahtijeva hranljive materije za rast i razvoj. Obično osobe s malim udelom gvožđa imaju veću mogućnost za opadanje, stanjivanje i gubitak kose. Najbolje rešenje je savetovati se sa lekarom oko nadoknade gvožđa u telu, ali i dodati u ishranu namirnice poput kelja i lisnatog povrća koji su bogati gvožđem.

Cink

Cink igra veliku ulogu u regulisanju kognitivne i biološke funkcije organizma. To je bitno za plodnost i jačanje imunološkog sistema, kao i održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Cink podstiče i ubrzava obnovu ćelija. Unesite ga kroz ishranu – nalazi se u crvenom mesu, jajima, plodovima mora, orasima i jogurtu.

Vitamin C

Vitamin C je ključan sastojak za optimalno zdravlje kose. Konzumirajte ga svaki dan kroz voće – borovnice, narandže, grejpfrut, jagode, kivi. Takođe ne izostavite povrće – paradajz, spanać, zelenu papriku. Kosa će vam biti zahvalna.

Biotin – vitamin B7

Vitamin B7 u svoju ishranu unećete hraneći se blitvom, lisnatim povrćem, jajima, mlekom i orašastim plodovima. Nedostatak vitamina B7 u telu je zaista redak, ali ga je važno uzimati svakodnevno.

Izvor: Žena.hr
N.R.

(1 glasova)

 Loading …