Kolike treba da budu porcije?

Za održavanje telesne težine nije samo važan odabir zdrave kombinacije namirnica već je važno i koliko često i puno jedemo.

Obrok je količina hrane koju unosimo ali porcija je količina hrane koju treba uneti u skladu sa njenim nutritivnim vrednostima. Ponekada se poklapa veličina obroka i porcije ali se često dešava da je obrok veći od porcije. Veličina porcije koja se određuje prema nutritivnim vrednostima namirnica nije preporučena količina namirnica koju treba uneti ali predstavlja najbrži način da utvrdite koliko kalorija unosite određenom količinom hrane.

Na većem broju namirnica postoje obaveštenja koliko ta namirnica sadrži kalorija, masnoća, ugljenih hidrata , natrijuma i drugih hranjivih materija.

Obroci koje ste navikli da jedete mogu biti jednaki porciji ali mogu da budu i mnogo veće npr. ukoliko pročitate nutritivnu vrednost makarona ili kačkavalja ona vam ništa neće govoriti o tome koliko smete da ih unesete tokom jednog obroka a veličina porcije bi trebalo da bude 100 gr.

Kada kuvate koristite mericu ili kašiku kako bi odredili količinu neke namirnice koja će sačinjavati neki obrok. Za orjentaciju jedan obrok može da sadrži:

Jednu mericu žitarica ili kuvanog krompira što je vizuelno veličine stisnute pesnice.

1/2 merice kuvanog pirinča, testenine ili krompira što bi bilo veličine 1/2 bezbol loptice.

Jedna voćka osrednje veličine ili veličine bejzbol loptice.

100 gr kačkavalja što bi vizuelno odgovaralo veličini 4 naslagane kockice za jamb.

1/2 merice sladoleda što bi odgovaralo veličini polvine bejzbol loptice.

2 kašičice margarina ili putera.

Drugi nači da utvrdite da li unosite preterane količine hrane je da vodite dnevnik o dnevnim obrocima. Obično ovi dnevnici pokažu da većina ljudi unosi normalne količine hrane tokom dnevnih obroka a višak kalorija potiče iz namirnica između obroka. Ukoliko imate naviku da jedete kada niste gladni pokušajte da se kada pomislite na hranu bavite nečim drugim što će vam zauzeti misli i ruke. Ukoliko ste na poslu popijte čašu vode ili čaja.