Kuvanjem se uništavaju anti-kancerogene materije

Kuvanje tokom pripremanja povrća iz porodice kupusa kao što su karfiol, brokuli, kupus u velikoj meri uništava antikancerogene materije koje one poseduju.

Dosada su naučnici utvrdili da ovo povrće u velikoj meri smanjuje rizik od raka zahvaljujući visokoj koncentraciji supstanci poznatih kao glukozinolati koje se tokom varenja razgrađuju u izotiocianide koje predstavljaju preventivne materije protiv kancera.

U novoj studiji istraživača sa Warwick univerziteta poređeni su efekti pripreme povrća iz porodice kupusa kuvanjem, kuvanjem na paru, u mikrotalasnoj rerni i pečenjem i uticaj ovih raznih oblika pripreme na koncentraciju glukozinolata u pripremljenom povrću. Tokom pripreme namirnica na pari, u mikrotalasnoj rerni ili pečenjem se gubi neznatna količina antikancerogenih materija tokom kuvanja se njihova koncentracija smanjuje 75%.

Ukoliko želite da iz povrća koje pripremate izvučete maksimalno korisno dejstvo izbacite kao opciju kuvanje i razmotrite ostale načine pripreme hrane.

Bitna je i temperatura na kojoj se čuva povrće. čuvanjem povrća u frižiderima se za sedam dana gube neznatne količine glukozinolata ali njihovim čuvanjem u zamrzivačima se gubi 33% ovih materija.