KOLIKO PUTA STE ČULI ZA OSTEOPOROZU? Možete doznati bolujete li od nje ako prepoznate simptome!

BOLEST STARIJE POPULACIJE

+
AAA

KOLIKO PUTA STE ČULI ZA OSTEOPOROZU? Možete doznati bolujete li od nje ako prepoznate simptome!

Autor: Matea Sušac

Osteoporoza je metabolička bolest kosti karakterizirana smanjenom mineralnom gustoćom, slabijom arhitektonikom i pojačanim rizikom od prijeloma. Češća je u starijoj populaciji i uglavnom je bez simptoma.

Kako može nastati osteoporoza?

Najvažniji faktor zbog kojeg nastaje ova bolest je dob, starija životna dob. Zbog niza promjena na organskim sustavima, slabijem stvaranju vitamina D i resorpciji kalcija iz crijeva, u uznapredovaloj životnoj dobi dolazi do slabosti gustoće kosti i povećanog rizika za prijelom (senilna osteoporoza).

U žena nakon generativne dobi (postmenopauza) zbog manjka ženskih spolnih hormona dolazi do ubrzane pregradnje kosti i gubitka koštane mase. Postmenopauzalna osteoporoza se pogoršava ubrzo nakon prestanka redovitih ciklusa, a rano liječenje ili prevencija učinkovito će spriječiti ovaj oblik osteoporoze.

Sekundarna osteoporoza je uzrokovana nizom drugih bolesti, stanja ili uzimanja lijekova koji se najčešće moraju davati zbog drugih težih bolesti, ali se osteoporoza može prevenirati ili liječiti u takvim slučajevima. Idiopatska osteoporoza ukazuje na nejasan uzrok slabljenja kosti i vrlo često ima uzrok u genetskim poremećajima.

Osteoporoza se javlja u starijoj životnoj dobi. Postmenopauzalna se javlja nakon ulaska žene u menopauzu, senilna u kasnijoj životnoj dobi i progresivno se pogoršava s dobi. Sekundarna osteoporoza se javlja nakon preboljenja neke od bolesti koje mogu uzrokovati osteoporozu ili nakon uzimanja nekih lijekova koji oštećuju kost.

U mladoj životnoj dobi često je genetskim uvjetovana osteoporoza, što je na svu sreću vrlo rijetko. Iako je najčešća u starijoj životnoj dobi ipak je možemo naći u svim dobnim skupinama, čak i kod djece.

Kako možete prepoznati simptome osteoporoze?

Najveći problem kod ove bolesti je što je u više od pola slučajeva bez kliničkih simptoma, i prvi znak je najčešće osteoporotični prijelom. Prijelomi su karakteristično kralješci i često ostaju neotkriveni, a prijelomi kuka i podlaktice završe bolničkom obradom i liječenjem, operativno ili konzervativno.

Od simptoma bol, često nakon osteoporotičnog prijeloma kralješka, može trajati nekoliko tjedana s tendencijom smirivanja, osobito ako mirujete.

Često se može zamijeniti s bolovima kod kroničnih lokomotornih tegoba (križobolja, lumboishialgija …), s tim da u potonjem slučaju tegobe obično traju dulje i bez tendencije postepenog smirivanja te se uglavnom ponavljaju.

Pogrbljenost uzrokovana klinastim frakturama grudne kralježnice je karakterističan znak u starijih bolesnika, tako kada starija bolesnica s pogrbljenošću u području grudne kralježnice ulazi u ambulantu gotovo sigurno ima osteoporozu.

Učestali prijelomi tijekom života mogu u osnovi imati osteoporozu, ali se tada na RTG slikama očituje slabija gustoća kosti i karakteristični osteoporotični prijelomi.

Može li se osteoporoza liječiti ?

Danas postoji više kategorija lijekova za liječenje osteoporoze, a uglavnom se dijele na antiresorptivne, koji smanjuju razgradnju kosti i anaboličke, koji povećavaju stvaranje nove kosti. Lijekovi se uglavnom uzimaju na usta jednom tjedno ili jednom mjesečno (stariji), a noviji se uzimaju putem potkožne injekcije svakih 6 mjeseci ili u infuzijama jednom godišnje.

Ono što je važno reći je da su lijekovi najčešće učinkoviti u povećanju mineralne gustoće kosti i smanjenju rizika od prijeloma. Lijek se bira prema stupnju osteoporoze i riziku za prijelom, neki su učinkovitiji i brže djeluju te su prvi izbor kod težih oblika osteoporoze.

Osteoporoza je “bolest budućnosti”

Naime, 8 do 10 % svjetske populacije pati od ove bolesti, a u sljedećih dvadeset godina taj bi se broj trebao udvostručiti.

Usprkos modernijim i sve učinkovitijim lijekovima osteoporoza je bolest starije životne dobi, a opća populacija je sve starija i starija. Moderni način života sve više eliminira kretanje i zdravu prehranu, a sve to pogoduje razvoju tihe epidemije.

Do prije 30-40 godina osteoporoza je bila manje poznata, i ne samo da nismo imali precizne dijagnostičke aparate već je i populacija bila značajno mlađe prosječne životne dobi, a način života je bio takav da je manje olakšavao razvoj osteoporoze.

Može li se osteoporoza izbjeći?

Osteoporoza se teško može izbjeći ako postoje genetski i drugi razlozi koji je izazivaju, ali da se u većini slučajeva može izbjeći to bih se složio. Naime, do 35 godine života se kost izgrađuje, tako ako postignete veliku vršnu koštanu masu do toga doba, uz održavanje zdravih prehrambenih životnih navika i redovitu i umjerenu tjelesnu aktivnost te dosta izlaganja suncu šansa da izbjegnete osteoporozu vrlo je velika.

Ukoliko smo pak bili neupućeni i nismo se pazili te smo razvili osteoporozu, danas imamo tolike dobre i učinkovite lijekove da se osteoporoza može „izliječiti“ tj. popraviti gustoća na vrijednosti koje zadovoljavaju kriterije da se ne radi o osteoporozi te se potom održavati u tzv. normalnim vrijednostima.

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


STOMATOLOGIJA

BOLEST KOJA NE BIRA: Kako možete prepoznati imate li parodontozu?


ZLATA VRIJEDNO VOĆE

ČUDO ZA KOŽU: Ne bacajte prezrelu bananu, brzo i učinkovito čisti kožu od prištića, ravna bore i otklanja alergijske reakcije


BOLEST STARIJE POPULACIJE

KOLIKO PUTA STE ČULI ZA OSTEOPOROZU? Možete doznati bolujete li od nje ako prepoznate simptome!


DOBRO JE ZNATI

Pet koraka za sprječavanje prehlade u nastajanju

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article