Kontrolišite pritisak integralnim žitaricama

Jedenjem većih količina integralnih žitarica može da se spreči pojava hipertenzije kod muškaraca, zaključili su stručnjaci Harvardske škole za javno zdravlje u Bostonu.

Dok se kod prerađenih žitarica odstranjuje spoljašnji omotač zrna, integralne zadržavaju i mekinje i klicu, što ih čini bogatijim mnogim nutritivnim sastojcima, podsetio je Rojters.

Bostonski tim je do zaključka o koristi od takvog zrna došao proučivši rezultate velike američke studije o zdravlju 51.529 medicinskih radnika, koji su 1986, kada je studija započeta, imali između 40 i 75 godina.

Tokom osamnaest godina praćenja, kod 9.227 ispitanika se pojavila hipertenzija. Bostonski stručnjaci su utvrdili da je kod petine ispitanika koji su prijavili najveće dnevno konzumiranje integralnih žitarica (oko 52 grama) rizik od pojave visokog pritiska bio za 19 odsto manji nego kod petine ispitanika sa najmanjim unosom integralnih žitarica (oko 3 grama dnevno).

Veza između većeg konzumiranja integralnog žita i smanjenog rizika od hipertenzije opstala je i kad su uzeti u obzir neki drugi faktori – unos voća i povrća, upotreba vitamina, nivo fizičke aktivnosti i to da li je kod ispitanika praćen nivo holesterola.

Bostonski stručnjaci smatraju da je povoljno dejstvo integralnih žitarica na održavanje normalnog pritiska, posledica i toga što su muškarci koji konzumiraju dosta takvog žita možda manje skloni da se s godinama goje.