Žene sklone riskiranju zdravlja zbog mode

Tajanstvena ljubav između žena i cipela je večna misterija, a orman pun visokih potpetica san je svake žene. U želji da izgledaju moderno i u trendu, 37 posto žena spremno je da nosi neudobnu obuću pogrešne veličine, pokazalo je najnovije istraživanje.

Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, čak četiri žene od njih deset priznale su da će kupiti cipele iako su im neudobne.
čak 37 posto žena će trpeti neudobne cipele samo kako bi bile u trendu i imale it cipele sezone. Strast za cipelama ne muči samo žene. Pokazalo se da su i muškarci skloni da kupe neudobne cipele, njih čak 17 posto potvrdilo je da kupuje obuću neprimerene veličine samo zato što im se sviđa.

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 2000 ispitanika pokazalo je i da čak 80 posto žena trpi neku vrstu bolova izazvanu neudobnom obućom. Kurje oči, žuljevi, bolni zglobovi i urasli nokti samo su neki od poduže liste problema koji ih muče.

Uprkos tome, čak četiri žene od njih deset nikada nije zatražilo pomoć doktora za neki od tih problema, pokazalo je istraživanje koje je provelo Društvo pedikira i ortopeda.

Mnogi od nas teško odolevaju napasti da kupe obuću koja je zadnji krik mode, pa makar ona bila neudobna i nezdrava za nošenje. Ali ne smemo smetnuti s uma da će nas neudobna obuća sigurno koštati neprijatnosti i bolova i da ona predstavlja rizik za zdravlje, upozorila je Lorraine Jones iz Društva pedikira. To ne znači da ne bismo smeli da nosimo moderne cipele, već da bi svojim nogama trebalo naći pravu veličinu i odmor i potražiti stručnu pomoć kad god imamo neki problem.