Anemija i kako je sprečiti

BOLESTI KRVNOG SISTEMA

A N E M I J A

Najčešći simptomi anemije su: pospanost, umor, malaksalost, vrtoglavica, nesvestica, ubrzan rad srca, bleda koža, usne, desni i nokti.

Anemija nastaje kada se u krvi nalazi manji broj crvenih krvnih ćelija od normalnog, uobičajenog broja. Crvene krvne ćelije prenose kiseonik u sve delove tela. Kada je broj tih ćelija nizak, manje kiseonika dolazi u delove tela, što uzrokuje umor i malaksalost.

Uzroci anemije mogu biti:

• problem sa načinom na koji telo koristi gvožđe i ostalu hranu
• nedovoljno konzumiranje hrane bogate gvožđem
• krvarenje u ustima, jednjaku, želucu ili crevima
• preobilne menstruacije ili vaginalno krvarenje

Kod novorođenčadi anemiju mogu uzrokovati hranjenje mlekom u prahu koje nije obogaćeno gvožđem i hranjenje kozjim ili kravljim mlekom.

Najčešći simptomi anemije su:

• umor i malaksalost
• blijeda koža, usne, desni, nokti i kutovi očnih kapaka
• otežano razmišljanje i pamćenje i osećaj zbunjenosti
• vrtoglavica i nesvestica
• bol u prsima i otežano disanje
• ubrzan rad srca

Ako osetite neke od ovih simptoma, obvezno se javite svom lekaru, a on će uraditi sve potrebne pretrage putem kojih će se pronaći uzrok vaše anemije i nakon toga započeti lečenje.

Uz terapiju dodatnog gvožđa koju će vam lekar propisati, neophodne su i neke druge mere kako biste se što pre oporavili i kako bi anemije nestalo.

Neophodno je piti dovoljno tečnosti i to najviše vode, 6-8 čaša na dan.
Hraniti se treba zdravo, sa što više lisnatog povrća, mahunarki i orašastog voća.
Prehrana mora biti bogata voćem, povrćem, mlečnim proizvodima, ribom i crvenim mesom, a ako imate priliku posavjetujte se i sa lekarima, u cilju planiranja zdravih obroka.

ANEMIJA POVEćAVA RIZIK OD SMRTI

Niske vrednosti eritrocita u krvi starijih osoba, nezavisno od drugih bolesti od kojih boluju, predstavljaju faktor koji povećava rizik od smrti.

Voditelj istraživanja Vendi den Elzen iz Medicinskog centra Univerziteta u Leidenu kaže: „Anemija je već od ranije dovođena u vezu s većim rizikom od smrti, ali nije bilo potpuno jasno da li je uzrok bila samo anemija ili neka hronična bolest koja je često prati“.
Uloga eritrocita je prenositi kiseonik kroz krv, od pluća do drugih tkiva u telu.

Nizozemski tim analizirao je podatke o 562 osobe, stare najmanje 85 godina, od kojih je na početku istraživanja samo nešto više od četvrtine imalo problema sa anemijom.

Tokom 5 godina praćenja osoba obuhvaćenih istraživanjem, kod još jedne četvrtine se razvila anemija za koju su znanstvenici utvrdili da povećava rizik od smrti i poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti starih osoba.

Komentarišući ovo istraživanje, strani stručnjaci koji nisu učestvovali u njoj, ističu kako tek treba sa sigurnošću utvrditi da li anemija sama od sebe povećava smrtnost kod starih osoba, kao i da li lečenje anemije kod takvih osoba produžava život i poboljšava svakodnevno funkcioniranje.

HIPOHROMNA ANEMIJA

UZROCI

Anemija usled nedostatka gvožđa (hipohromna anemija) je najčešća anemija i može se javiti u svakom periodu života, ali najčešće se javlja u doba puberteta, te kod žena od 20 do 50 godina, zbog obilnijih krvarenja. Gvožđe je vrlo važan element hemoglobina i nedostatkom gvožđa se otežava prenos kiseonika iz pluća u tkiva, putem krvi. Organizam čoveka gvožđa uzima iz hrane, pa je potrebno hraniti se tako što u organizam unosimo dovoljno hrane bogate gvožđem.

Problemi nastaju kod osoba koje imaju gastritis i kod pacijenta kojima je hirurškim putem odstranjen deo želuca, jer to značajno smanjuje mogućnost apsorpcije gvožđa. Tome se pridružuje gubitak gvožđa većim krvarenjima ili povećana potreba organizma za gvožđem, što uzrokuje pojavu anemije.

Neki od načina gubitka krvi iz organizma što utiče na pojavu anemiju su: želučani i duodenalni ulkusi, tumori, hemoroidi, obilne menstruacije i česta krvarenja iz nosa. Organizam mora gubiti više od 10 ml krvi dnevno kako bi se pojavila anemija. Pojava anemije je moguća i kao posledica raznih hroničnih i akutnih infektivnih bolesti.

čINJENICE

U blažim oblicima anemije pacijent najčešće ne primjećuje simptome koji se javljaju povremeno. Tek kada se anemija pojača, simptomi postaju izraženiji i primetniji.

Najčešći simptomi kod blažih oblika hipohromne anemije su:

Bledilo kože
Lako umaranje
Lomljivost nokata i kose
Vrtoglavica

Kod težih oblika hipohromne anemije simptomi su:

Probavne smetnje
Opstipacija
Otežano gutanje
Peckanje jezika
Opadanje kose
Dispneja
Opšti umor
Glavobolja

TERAPIJA

Prvo je potrebno uzeti u obzir simptome koji se javljaju kod pacijenta, a nakon toga uraditi laboratorijsku analizu krvi, kako bi se došlo do tačne dijagnoze. Terapija se najčešće temelji na preparatima na bazi činjenica.

U blažim oblicima anemije pacijent najčešće ne primjećuje simptome koji se javljaju povremeno. Tek kada se anemija pojača, simptomi postaju izraženiji i primjetniji.

Najčešći simptomi kod blažih oblika hipokromne anemije su u adekvatnoj ishrani. Pacijentima se preporučuje i dovoljno odmora, šetnje po prirodi i zdrav život.

UMOR JE ZNAK NEDOSTATKA GVOŽđA U KRVI!

U prelaznim razdobljima svi se ponekad osećamo umorno i iscrpljeno, najčešće zato što malo spavamo, no konstantni umor treba shvatiti ozbiljno.

Umor može uzrokovati anemija, koja nastaje obično zbog nedostatka gvožđa, naročito kod žena. Ali, srećom se anemija uspešno leči.

Anemija je smanjena koncentracija hemoglobina i/ili eritrocita u volumnoj jedinici krvi. Najčešći oblik anemije je sideropenična anemija, koja se očituje simptomima poput umora, iscrpljenosti, lošeg raspoloženja, neispavanosti i manjka apetita.

Uzroci mogu biti razni, a neki od njih su: nepravilna prehrana, nedovoljan unos gvožđa, povećan gubitak gvožđa ili loša resorpcija gvožđa koje se unese u organizam.

Ispravan pristup prirodnoj terapiji nadoknade gvožđa u organizmu je ujednačen unos malih bioraspoloživih doza gvožđa, hranjivih materija i oligoelemenata.

Prirodni kompleksi gvožđa najbolje se repsorbuje u organizmu, zato je neophodno u terapiju uključiti i prirodne sastojke. Na primer, koncentrovane sokove voća i povrća bogatog gvožđem i ekstrakte kvasca obogaćene mineralima.

SPRIEčITE ANEMIJU

Iako se anemija najčešće veže za nepravilnu ishranu, čak i oni koji jedu redovino mogu vrlo lako zanemariti unos najvažnije materije za krv, hemoglobina.

Hemoglobin je pigment koji čini da krv izgleda crveno. Njegova funkcija je stvoriti dovoljno goriva koje snabdieva ćelije u čitavom telu kiseonikom. Upravo nedostatak hemoglobina definiše postojanje anemije.

Najčešći oblik anemije je onaj koji izaziva nedostatak gvožđa, minerala koji je sastavni dio molekula hemoglobina. Upravo gvožđe vezuje kiseonik i omogućava njegov prenos kroz naše telo.
U najrizičniju grupu spadaju deca jer je njima potrebno mnogo energije za rast i razvoj. Ipak, to ne znači da su odrasli pošteđeni komplikacija. U njihovom slučaju nepravilan način prehrane može biti jedan od uzroka ove bolesti, kao i gubitak krvi usled nekih bolesti ili jačih menstruacija kod žena i djevojaka. Sve to, naime, vodi ka gubitku hemoglobina.

Odsutnost ovih struktura u krvi izaziva niz različitih simptoma poput slabosti u mišićima, bolova u nozi i leđima, otežava koncentraciju, izaziva vrtoglavice, bledilo, a ponekad je uzročnik žute boje na koži. Javljaju se još i tuga i depresija, osećaj hladnoće, osobito ruku i nogu, smanjuje se seksualna funkcija, remeti se san i smanjuje apetit, a javlja se i ubrzani rad srca ili tahikardija.

Ukoliko se anemija ne liječi na vrijeme, teško stanje organizma može dovesti do transfuzije krvi. Osim toga, niske vrijednosti eritrocita mogu izazvati dodatne zdravstvene probleme. Anemija može uzrokovati preopterećenje srca i pojačati srčane tegobe u pokušaju da popravi dotok kiseonika u tkiva iz krvi siromašne eritrocitima.

Ona također može otežati mentalne procese. Kada vaš mozak ne dobija dovoljno kiseonika, biće vam teško učiti, pamtiti, a kasnije čak i pisati, čitati ili obavljati svakodnevne poslove. Ukoliko anemija dugo traje ili se simptomi pogoršavaju, sve to može ozbiljno i trajno narušiti vaše zdravlje.