Konzumiranje ove VRSTE HRANE U PUBERTETU, povećava rizik od KARCINOMA DOJKE

Zdravlje

Nova studija objavljena u časopisu Breast Cancer Research otkrila je da ova vrsta ishrane može biti posebno opasna za tinejdžerke kada prolaze kroz pubertet i kada im se grudi razvijaju, što potencijalno može dovesti do razvoja raka dojke u budućnosti.

Izvor: večernji.hr/Ana Hajduk  |  

Ilustracija Foto: A-photographyy/Shutterstock

Ilustracija Foto: A-photographyy/Shutterstock

.

Svi vole brzu hranu, ali tinejdžerke treba da budu posebno oprezne kada je konzumiraju. Poznato je da je ishrana bogata šećerom, ugljenim hidratima i visoko prerađenom hranom povezana sa povećanim rizikom od raka, kao i gojaznosti i drugih zdravstvenih problema. Ali nova studija u časopisu Breast Cancer Research pokazala je da ova vrsta dijete može biti posebno opasna za tinejdžerke kada prođu kroz pubertet i kada im se grudi razvijaju, što potencijalno može dovesti do razvoja raka dojke u budućnosti, navodi New York Times.

“Dok je lečenje raka dojke jedan od najnaprednijih i najuspešnijih protokola u onkologiji, prevencija bolesti je sledeći cilj, ishod koji bi promenio zdravlje žena“, rekao je dr Stiven Kvej,

“Razvoj grudi tokom puberteta stvara ranjivi vremenski okvir od nekoliko godina. Svaka ekološka “povreda”, uključujući preterano rendgensko snimanje grudnog koša ili toksične proizvode poput brze hrane, može se pojačati ako se dešava tokom puberteta. Razumevanje ove veze između razvoja dojki i budućeg raka dojke trebalo bi da se koristi za informisanje o smernicama za ishranu adolescentkinja.”

Istraživači sa Medicinskog univerziteta Južne Karoline (MUSC) otkrili su da brza hrana takođe ima visoke koncentracije krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGE) — štetnih jedinjenja koja mogu povećati rizik od mnogih bolesti kada se akumuliraju u velikim količinama. AGE se formiraju kada šećer stupi u interakciju sa proteinima ili mastima u krvotoku.

“Povećani nivoi AGE su povezani sa povećanim rizikom od raka dojke, međutim, njihov značaj je u velikoj meri zanemaren zbog nedostatka direktne uzročno-posledične veze“, napisali su autori u studiji.

Naučnici su testirali uzročnost tako što su kuvali hranu za glodare na bazi glukoze na 120 stepeni Celzijusa u trajanju od 15 minuta, što je stvorilo proizvode sa spektrom AGE-a koji se obično nalaze u prženoj ili pečenoj hrani, i njome hranili miševe. Miševi, koji su svi prolazili kroz pubertet, bili su podeljeni u tri grupe: kontrolna grupa sa redovnom ishranom miševa, grupa sa ishranom niskog uzrasta i grupa sa ishranom visokog uzrasta. Grupa sa visokim uzrastom bila je jedina koja je napravila abnormalne ćelije dojke i pokazala promenu u tkivu dojke – slično promenama koje su primećene kod pacijenata sa rakom dojke u ranoj fazi. Ova promena kod ljudi se vidi kao povećana gustina grudi, nešto što se može videti samo na mamografu.

Iako je još uvek nejasno zašto je gusto tkivo dojke povezano sa rakom dojke, veruje se da gustina proizvodi više ćelija koje bi se mogle pretvoriti u abnormalne ćelije, povećavajući rizik od raka dojke. Nalazi nisu otkrili direktnu uzročno-posledičnu vezu između hrane sa visokim uzrastom i raka dojke, ali pokazuju da konzumacija visoko obrađene hrane povećava mogućnost povećanja gustine grudi, što povećava budući rizik od raka dojke. Trebalo bi sprovesti dalja istraživanja kako bi se u potpunosti razumela uzročna veza.

Read More