Korisni saveti kako da izbegnete hrkanje

Pexels

Oni koji hrču povremeno, ali još više oni koji hrču svako veče, trebalo bi da pokušaju da shvate šta je uzrok hrkanja jer to može da bude alarm za zdravstvene probleme koje ne treba potcenjivati.

Pored pregleda, koji se mora obaviti uz medicinsku podršku, kako bi se izbeglo hrkanje, moguće je usvojiti navike koje utiču na vaš način života.

Izbegavajte spavanje na leđima

Ležeći položaj favorizuje hrkanje. Iz tog razloga, preporučljivo je da izbegavate da zaspite na leđima i da preferirate druge položaje, na primer na boku.

Povećajte fizičku aktivnost

Intenzivnija i konstantnija fizička aktivnost može sprečiti ili ograničiti problem hrkanja. Pored toga, treba izbegavati ili ograničiti konzumaciju alkoholnih pića i pušenje, posebno pre spavanja.

Pazite na svoju težinu

Oni koji imaju višak kilograma treba da pokušaju da izgube te kilograme. I ne samo zato što višak kilograma može negativno uticati na zdravlje uopšte, već i zato što bi mogao da podstakne hrkanje.

Salo se ne nakuplja samo na stomaku, već i oko grla, na jeziku i nepcu, pa disanje postaje zamornije.

Zdrava i uravnotežena ishrana

Veoma je važno da utičete na svoje navike u ishrani kako biste pokušali da ne hrčete. Uravnotežena i zdrava ishrana, kao i da večernji obroci budu svarljiviji i manje obilni, može pomoći u rešavanju problema.

Read More