Kosovski jogurt je živ

Da li bi se iznenadili kada bi saznali da najbolji jogurt koji možete kupiti još uvek ima žive bakterije u sebi dok ga jedete? Da li bi bili još više iznenađeni kada bi znali da jedini dostupan jogurt sa živim bakterijama na lokalnom tržištu proizvode kompanije sa Kosova? To je tačno. Lokalni prerađivači mleka su jedini koji snabdevaju jogurtom tržište Kosova sa živim, aktivnim dobrim bakterijama koje se jos uvek razvijaju u njemu. Termin žive i aktivne bakterije znaci da su bakterije koje su upotrebljene za fermentaciju pasterizovanog mleka još uvek žive u jogurtu. Ove male bakterije raščlanjuju šećer u mleku pretvarajući ga u jogurt.

Jogurt je veoma dobar za ocvrscavanje kostiju i zdravo telo i jako je dobar za probavni sistem. Konzumiranje jogurta koji je bogat kalcijumom vas obezbedjuje sa velikim brojem dobrih ”bakterija” koje ce spreciti mnoge zdravstvene probleme. Kosovski jogurt obezbedjuje benificije ovih zivih aktivnih kultura. Lose bakterije mogu izazvati bolest i uciniti coveka bolesnim, ali dobre bakterije mogu da pomognu ljudskom telu da ostane snazno i zdravo. Poznato je da dobre bakterije igraju vaznu ulogu u ljudskom zdravlju jer zive u nasim stomacima. Bakterije u nasem stomaku vare hranu koju jedemo. Bez dovoljno bakterija u nasim stomacima hrana se ne vari na odgovarajuci nacin, a time dobijamo bolove i gasove u stomaku. Naucne studije pokazuju da je nasa sposobnost da se odupremo bolesti smanjena ako nemamo dovoljno dobrih bakterija u nasim stomacima. Visok nivo losih bakterija u stomaku moze uciniti osobu veoma bolesnom. Uglavnom, kada nemate dovoljno dobrih bakterija, lose bakterije se prosiruju i preuzimaju stomak. Ove lose bakterije vas mogu uciniti bolesnim. Zato je bitno da jedete jogurt koji ima zive, dobre bakterije u sebi koje ce isterati lose bakterije. Jogurt koji se uvozi na Kosovo nema u sebi zive bakterije. Jogurt sa Kosova ima.

Na Kosovu, mleko koje se pretvara u jogurt u komercijalnim mlekarama je pasterizovano. Ovo znaci da se mleko zagreva da bi se unistile sve lose i stetne bakterije. Kada se mleko ohladi, zive, dobre bakterije se vracaju nazad u mleko. Bakterijama se zatim dozvoljava da se razvijaju i menjaju mleko u jogurt. Jogurt se potom hladi i skladisti kako bi smanjio razvoj bakterija, ali ne i da bi ih ubio. Jogurt se zatim odmah isporucuje prodavnicama radi prodaje u toku dana kada je proizveden, a ne u toku nekoliko nedelja kao sto je to slucaj sa uvoznim jogurtom. Uvozni jogurt se uvek termicki tretira nakon sto je proizveden u jogurt, ubijajuci sve dobre bakterije koje se razvijaju u mleku. Ovo se radi da bi se jogurt mogao isporuciti za nekoliko dana ili cak nedelja na Kosovo. Kosovo pravi jogurt koji nije termicki obradjen nakon sto je proizveden u jogurt, dozvoljavajuci dobrim bakterijama da zive i razvijaju se u mleku.

Ne samo da jogurt sa Kosova ima zive bakterije, vec neki od preradjivaca mleka na Kosovu prave svoj jogurt koristeci ekstra specijalne bakterije koje se nazivaju PROBIOTICKE ILI BIO bakterije. Nijedan od uvoznih jogurta nema ove vazne i zdrave specijalne bakterije. Jogurti oznaceni recju “Bio” ili “Probiotik” sadrze ove specijalne ‘zive’bakterije. Imena ovih bakterija su Lactobacillus, Bifidobacteria, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, i Lactobacillus acidophilus. Ove bakterije pomazu pomazu da se proizvedu ‘blagi’ i ‘kremasti’ukus u jogurtu a takodje je i koristan po zdravlje. Administracija za Prehranu i Lekove Sjedinjenih Americkih Drzava(APL) je otkrila da su ove bakterije bitne za ljudsko zdravlje. APL dozvoljava da se jogurti koji koriste ove kulture zovu Probiotik ili Bio jogurti. Kosovski jogurti koji nose ime Bio, BioPlus ili Probiotik na svojim nalepnicama ispunjavaju zahteve APL o posedovanju ovih specijalnih bakterija. Jogurti napravljeni na Kosovu koji u nazivu imaju ‘Probiotik’ nose ove bakterije i obezbedjuju maksimalne zdravstvene beneficije konzumerima. Ove dobre Probiotik ili bio bakterije se zadrzavaju na crevnim tkivima i potiskuju manje prijateljske bakterije koje mogu biti prisutne. Koriscenje Kosovskih jogurta pojacanim sa bakterijama Probiotika vas moze postedeti od nekih gastro i stomacnih problema.

Studije pokazuju da bakterije Probiotika takodje pomazu u prevenciji dijareje. Bakterije Probiotika mogu pomoci u prevenciji ulcerativnog kolitisa i Kronove bolesti, dva stanja koje ukljucuju upalu creva. Koriscenjem Kosovskih jogurta sa zivim Probiotickim ili Bio bakterijama cete odrzavati dobre bakterije u svom stomaku. Korisne bakterije dozvoljavaju vasem imunoloskom sistemu da funkcionise na visem nivou, cineci vas otpornijim na prehlade, grip i alergije. Veliki broj dobrih bakterija takodje dozvoljava vasem probavnom sistemu da radi efikasnije. Nedostatak korisnih bakterija moze rezultirati u probavnim smetnjama kao sto su gasovi, nadimanje, losa probava, dijareja, zatvor, i iritirajuci crevni sindrom. Ostali poremecaji kao sto su Kandida, infekcije, hronicni umor, problemi sa kozom i visok nivo holesterola su takodje povezani sa niskom nivoom korisnih bakterija. Probiotik ili Bio bakterije su takodje bitne u preradi hranjivih sastojaka u hrani koju jedemo, narocito vitamina B. Kako bi pomogli u odrzanju vaseg dobrog zdravlja trebalo bi da konzumirate jako mnogo jogurta napravljenog na Kosovu sa zivim i aktivnim bakterijama Probiotika ili Bi-a