Lepota se neguje iznutra

Stara izreka da ste onakvi kako se hranite je u 21. veku ponovo otkrivena i potvrđena. Do skoro su svi saveti o načinu ishrane bili fokusirani na održavanje idealne telesne težine i prevenciju hroničnih bolesti tek u skorije vreme obraća se sve više pažnje i na uticaj načina ishrane na izgled.

Novijim ispitivanjem se ispituje uticaj ključnih nutritijenata na očuvanje mladalačkog uzgleda. Tako su naprimer vitamini A, C i E od ključne važnosti za zdravu kožu.

Vitamin A takođe poznat kao beta-karoten pomaže u zaštiti od UV zračenja. Izvrsan izvor ovog vitamina su šargarepa, spanać, bundeva.

Vitamin C i E su antioksidansi koji podstiču obnavljanje ćelija kože i formiranje kolagena koji daje elastičnost koži. Odličan izvor vitamina C su brokuli, citrusi, crvena paprika, jagode dok vitamina E ima najviše u bademima, avokadu i povrću tamnog lišća.

U ishranu treba uvrstiti namirnice koje su izvor dobrih masnoća kao što su morski plodovi i koštuničavo voće jer ovi nutritijenti smanjuju intenzitet inflamatornih procesa koji utiču na pojavu bora.

Treba izbegavati rafinirane ugljene hidrate koji deluju na oštra kolebanja koncentracije insulina u krvi što se može nepovoljno odraziti na opšte zdravlje a i izgled kože. Za preporuku je unošenje većih količina tečnosti, jer se na taj način hidrira i koža. Namirnice bogate biotinom kao što su kuvanja jaja, soja, pirinač i ovsene mekinje daju čvrstinu i sjaj noktima.

Izgledati sjajno znači i stalno održavati idealnu telesnu težinu. Prirodne, ne prerađene nmirnice, voće i povrće su osnova za dobro balansiranu ishranu. Ovakvom ishranom se ne obezbeđuju isključivo vitamini, minerali antioksidansi već su te namirnice bogate biljnim vlaknima, vodom koje doprinose smanjenju osećaja gladi.