Kraj ovog manastira počivaju epski junaci?

Foto: Wikipedia

Epski junaci Kosovskog boja braća Jugović, čije postojanje nije dokazano, vekovima u Srba služe kao primer požrtvovanosti i hrabrosti, a gotovo svaki kraj širom srpskih zemalja ima svoj grob svih ili nekoga od Jugovića.

Grob Boška Jugovića se, prema predanju, nalazi na Palibrčkom groblju kod Ivanjice, uz devet hrastova koje je zasadila kneginja Milica, a u Prijepolju tvrde da su epski junaci sahranjeni na njihovoj dedovini, pored manastira Davidovica u obližnjem Brodarevu, javlja Tanjug a prenosi B 92 24. februara 2014. godine.

Ova bogomolja potiče iz 13. veka, sagradena je na ostacima vizantijske bazilike iz 6. veka kao zadužbina Nemanjića, odnosno monaha Davida, župana Dimitrija, unuka Stefana Nemanje.

To je jedini srpski manastir čiji je ugovor o gradnji sačuvan, a nedavno je pronađen u dubrovačkom arhivu. Potpisali su ga 1281. godine monah David i graditelji iz ove nekadašnje primorske republike, a za 150 solida hram su sazidali majstori Desin de Ris i njegov sin Blaž.

Davidovicu već decenijama pohode znatiželjnici, upravo zbog tvrdnje da su tu sahranjeni Jugovići i njihov otac Jug Bogdan. Narod Polimlja odvajkada veruje da ovde počivaju zemni ostaci braće Jugovića, koji su, posredstvom sestre Milice, udovice kneza Lazara, nakon Kosovskog boja ovde doneti i sahranjeni, na šta ukazuju očuvani spomenici koji se nalaze u manastirskom krugu.

Davidovicu su porušili Turci i napuštena je u vreme Velike seobe Srba, krajem 1690. godine. Manastir Davidovica je potpuno obnovljen i rekonstruisan 1997. godine, zahvaljujući izuzetnom zalaganju Slavoljuba Pušice, direktora Muzeja u Prijepolju, a uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije.

Kako je za Tanjug rekao Pušica, Davidovicu posećuju vrlo često organizovane grupe i pojedinci, zato što je ovaj manastir zbog svog istorijskog značaja i zbog istorijske važnosti zanimljiv svima. „U manastiru Davidovici nalazi se grobna ploča sa štitom Nemanjića i tekstom na kojem piše da tu počiva rab božji Vratko, odnosno Jug Bogdan.

“Prema legendi koja je u ovom kraju veoma živa, u Davidovici su posle Kosovske bitke sahranjeni i braća Jugovići. Selo u kojem se kod Brodareva nalazi manastir, zove se Grobnice, upravo po grobovima braće Jugovića, a prilikom arheoloških iskopavanja, na prostoru manastira otkriven je veći broj skeleta kao i jedan broj lobanja za koje narod odvajkada veruje da pripadaju devetorici Jugovića i Jug Bogdanu”, kaže Pušica.

On dodaje da je carica Milica rođena u blizini ovog manastira. “Cela ta istorijska priča, kao i ostaci fresaka iz 13. veka svrstali su manastir Davidovicu u najznačajnije manastire u Polimlju, a i šire“, kaže Pušica.