KROM JE PRIJEKO POTREBAN ORGANIZMU: Imamo ga jako malo pa lako dolazi do deficita, naročito ako ste tjelesno aktivni

Autor: Zlatko Govedić

Minerali su anorganski kemijski spojevi, prijeko potrebni za ispravno funkcioniranje organizma. Procjenjuje se da minerali čine oko 4,5% tjelesne mase, a njihov je zadatak da sudjeluju u različitim biokemijskim procesima. Budući da ih ljudski organizam ne može sam sintetizirati, potrebno ih je unositi hranom ili dodacima prehrani.

Tzv. minerali u tragovima jesu oni koje organizam treba u količini manjoj od 100 mg dnevno. Jedan od njih je i krom. On ima značajnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata i masti.

Krom je mineral plavobijele do srebrnosive boje kojeg u ljudskom organizmu ima jako malo. Osoba mase 70 kg u organizmu ga ima svega oko 14 mg. Krom se u organizam unosi hranom, a najveći krivci za gubljenje kroma iz organizma jesu stres, visok unos šećera, iscrpljujuće vježbanje, infekcije, trudnoća, dojenje i tjelesne ozljede. Stoga je deficit kroma čest kod osoba koje se bave napornim tjelesnim poslom ili tjelesnom aktivnošću visokog intenziteta. Do toga dolazi jer je izlučivanje tog minerala iz tijela u tim slučajevima povećano.

Krom ima i ključnu ulogu u sprječavanju nastanka dijabetesa. Taj mineral regulira razinu šećera u krvi, a kod pacijenata ovisnih i inzulinu može smanjiti potrebu za lijekovima i inzulinom. Kod osoba s graničnim vrijednostima šećera u krvi može spriječiti da postanu ovisni o inzulinu, a kod onih kojima je razina šećera pala, pomaže da se ona vrati u normalu.

Krom se nalazi u brokuli, mesu, pivskom kvascu, pivu, vinu, ječmu, pšeničnim pahuljicama, piletini, ljuskarima, jezgrastom voću i gljivama. Utvrđeno je, na primjer, da šalica brokula sadrži 22 μg kroma, tj. pet puta više od bilo koje druge namirnice.

Preporučene dnevne doze kreću se od 50 do 200 μg. O tome treba voditi računa jer su prevelike doze toksične.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More