Kupanje u moru s lećama: je li dobra ideja?

Iako se kontaktne leće čine kao stvorene za godišnji odmor i more, plivanje i ronjenje – općenito kupanje u moru s lećama nikako nije preporučljivo. U nastavku pročitajte zašto.

kupanje u moru s lećama

Kontaktne leće i more

Nitko na plažu ne voli nositi puno stvari, kamoli vrijednih stvari – poput naočala. Upravo zato se kontaktne leće možda čine kao blagoslov svima koji su izgubili, potrgali ili bilo kako oštetili naočale na plaži u trenucima kad biste se trebali samo opuštati.

Optical Express

Ako ste osoba kojoj je najbolji odmor ležanje na plaži, hvatanje boje ili ispijanje koktela u obližnjem beach baru, kontaktne leće zaista jesu vaš najbolji prijatelj. No ukoliko se planirate kupati u moru, svakako vam savjetujemo ostavljanje leća doma i nošenje dioptrijskih naočala za sunčanje. Kupati se možete bez pomagala za vid, u vodi je u svakom slučaju sve mutno!

Zašto kupanje s lećama nije dobra ideja

Postoji razlog zašto kontaktne leće preko noći stavljate u specifičnu kutijicu s posebnom tekućinom za leće – leće ne bi smjele biti izložene nikakvoj drugoj tekućini, ni moru ni vodi iz slavine.

No vratimo se na kupanje u moru s lećama. Iako se ne čini tako i pomaže u liječenju površnih rana, u morskoj vodi se nalazi puno bakterija i virusa. To ne znači da biste trebali izbjegavati more jer, kao što smo rekli, ono je za puno toga ljekovito. No u slučaju leća koje su većinu vremena u izravnom kontaktu s vašim okom, morska voda vam nije prijatelj.

Jednodnevne leće za more

Nemojte ni sami sebe opravdavati nošenjem naočala za more jer je većina takvih maski propusna. Ukoliko vam je od velike važnosti dobro vidjeti pod vodom, uvijek postoji opcija naočala za vodu s dioptrijom. Radije izdvojite nekoliko kuna više za dioptrijske naočale za vodu nego da riskirate infekciju oka koju kupanje u moru s lećama može izazvati, a dovodi do gubitka vida.

kupanje u moru s lećama

Druga opcija, na koju se najviše ljudi odluči, su jednokratne, odnosno jednodnevne leće. Pošto su jednokratne, ne zahtjevaju nikakvu posebnu pažnju, samo ih skinite i bacite nakon kupanja u moru. Ukratko, potrudite se nositi ih što kraće nakon izlaganja morskoj vodi.

Što ako ste se slučajno okupali s lećama

Niste ni prvi ni zadnji koji ste se okupali s lećama u moru, no nakon toga skinite leće odmah nakon izlaganja morskoj vodi i isperite oči umjetnim suzama. Leća biste se nakon kupanja odmah trebali riješiti i zamijeniti ih novim parom.

Vodić kroz lasersko skidanje dioptrije

Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Read More