Lake dijete imaju najviše uspeha

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, prestanite da se brinete koju dijetu da izaberete i koja je najefikasnija i jednostavno odaberite bilo koji program za mršavljenje za koji mislite da vam je najlakše da ga sledite. Ovo je savet eksperata za nutricionizam iz Amerike koji su utvrdili da uspeh dijete za mršavljenje ne zavisi toliko od vrste dijete nego od toga koliko se takve dijete cvrsto pridržavaju oni koji su je izabrali.

Lekari širom sveta su suoceni sa problemom drasticnog porasta ljudi koji imaju zdravstvene probleme nastale usled neispavne ishrane. Preme podatcima Svetske zdravstvene organizacije postoji oko 1 bilion gojaznih odraslih osoba.

U isto vreme, postoji veliki broj dijeta za mršavljenje koje vam stoje na raspolaganju. Pocevši od Zon dijete koja uzima u obzir odnos 40:30:30 kalorija koje poticu od ugljenih hidrata, masnoca i proteina ili popularna Aktinsova dijeta kojom se unosi minimalno ugljenih hidrata bez smanjivanja unosa masnoca.

Ipak efikasnost ovih dijeta je veoma slaba. U najnovijim istraživanjima ucestvovalo je 160 odraslih osoba koje su htele da izgube višak kilograma. Bili su podeljeni na cetiri grupe koje su pratile razlicite programe a mršavljenje, Aktinsovu, Zon dijetu, Orniš dijetu u kojoj samo 10% kalorija potice od namirnica životinjskog porekla i Weight Watchers dijetu u kojoj je smanjeno unošenje kalorija poreklom iz proeina. Tokom ovog ispitivanja, ucesnicima je pomagano da zapocnu dijetu, da se drže programa i jednom mesecno su kontrolisani. Posle godinu dana istraživaci su utvrdili da je cetvrtina od ukupnog broja ucesnika, izgubila više od 5% od pocetne telesne težine a da izmedu grupa nije bilo nikakave razlike.

Bitnije od dijete koju su pratili je bilo koliko se strogo drže upustava i nacina ishrane koje dijeta preporucuje. Samo cetvrtina ucesnika je uspela da izgubi više od 5% od svoje prvobitne telesne težine i to zahvaljujuci tome što su se striktno pridržavali preporuka o ishrani koju je dijeta predlagala, bez obzira o kojoj se radilo.
Sledio je zakljucak da nije bitno koju dijetu za mršavljenje izaberete, ne postoji jedna strategija koja bi bila delotvorna za sve ljude podjednako, nego se treba opredeliti za dijetu koju možete istrajno da pratite, jer samo istrajnost dovodi do rezultata.