Lep osmeh uz pomoć stomatološke ordinacije

Lep osmeh uz pomoć stomatološke ordinacije 1Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

Problemi sa zubima mogu biti zdravstvene ili estetske prirode. Često idu zajedno i rešavanjem ovih prvih, otklanjamo i druge.

Preporuke i saveti stomatologa uvek su bili usmereni ka tome da se od malih nogu deci stvori navika o pravilnoj higijeni i svesnost da su zubi važni, te da se o njima moramo brinuti tokom čitavog života. Evo nekoliko saveta uz pomoć kojih ćemo zadržati lep osmeh, ili ga povratiti ako smo ga izgubili.

Preventivni pregledi u okviru stomatolške ordinacije postoje s ciljem da se na vreme uoče i otklone problemi sa zubima i desnima. Na primer, može da se desi da uopšte ne primetimo karijes dok ne počne da nas boli zub. Međutim, ako odemo na preventivni pregled, stomatolog će uočiti kvar i odmah ga sanirati. Na taj način se sprečava da se karijes proširi i zada nam još veće muke. Preventivni pregledi obavljaju se periodično, jednom u šest meseci do godinu dana. Na njih se odlazi uprkos tome što ne osećamo nikakve tegobe. Njihova svrha je, kako im samo ime kaže – preventiva.

Bolesti desni često su povod odlaska kod stomatologa. Lečenje paradontopatije je kompleksan proces. Kada se jave tegobe, ne treba ih zanemarivati, već pravovremeno reagovati, kako se ne bi čekalo da se situacija pogorša, te da se tek tad počne sa lečenjem. Uspeh lečenja zavisi i od discipline pacijenta, tj. redovnog i pravilnog održavanja higijene.

Što se mladih tiče, treba im od malih nogu stvoriti naviku pranja zuba ujutru i uveče. Takođe, potrebno je naći način da ih motivišete da zube peru pravilno. Većini je pranje zuba nezanimljivo, zbog čega ga maksimalno skraćuju. Da bi im doskočili, dizajneri četkica za zube osmislili su model koji menja boju kada istekne dva minuta, koliko je minimalno potrebno da se zubi valjano operu. Potrebno je dosta strpljenja dok deca ne usvoje ovo pravilo. Najbolje je da pranje zuba shvate kao igru.

Za početak, neka sami biraju svoje četkice za zube. Obične četkice za zube za decu, dizajnirane su tako da im budu dopadljive. Imaju drške sa slikama junaka iz omiljenih crtanih filmova, ili u obliku neke životinje. Perite zube sa njima zajedno, sve vreme ispravljajući njihovu tehniku i pokrete ruku, dok ne nauče kako je pravilno. Električne četkice su deci posebno interesantne, naročito ako se na njima nalaze omiljeni likovi iz crtaća. Doživljavaju ih kao igračku i motivisana su da njima peru zube. Decu vodite redovno na stomatološke kontrole. Konsultujte se sa stomatologom kako bi se zubi zaštitili od karijesa. Uvek imajte na umu da deca treba da imaju pozitivan stav prema odlascima kod zubara.

Odrasli imaju drugačije probleme sa zubima u odnosu na decu. Nedostatak jednog ili više zuba u vilici nije isključivo nešto što je estetski neprihvatljivo, već predstavlja i funkcionalnu poteškoću. Osnovna uloga zuba je žvakanje i usitnjavanje hrane. Zubi nam, pored toga služe i u govoru, jer pomoću njih izgovaramo neke glasove. Sigurno ste imali priliku da primetite kako osobe koje nose totalne proteze, kada ih skinu, imaju poteškoće u izgovoru mnogih suglasnika. Pre svega, treba učiniti sve da do gubitka zuba uopšte ne dođe. Zanemarivanje oralnog zdravlja postepeno dovodi do toga da zubi propadaju, dok ne dođu u stadijum da treba jedan po jedan da se vade. Ništa se ne dešava odjednom i za sve smo sami odgovorni.

Genetika ima uticaja na kvalitet zuba i desni, ali naše navike, higijena, način ishrane itekako utiču na to kakve ćemo zube imati. Odlaganje popravki, izbegavanje stomatoloških pregleda, dovode do toga da manji problemi vremenom eskaliraju. Bol je neprijatan, ali je zato signal da nešto nije u redu i da treba odmah da reagujemo. Međutim, nekad se bol javlja prekasno. Karijes nagriza zub malo po malo, javljaju se bolni, upalni procesi i ciste, a izostanak ili odlaganje lečenja dovodi do toga da zubu nema više spasa.

Treba reagovati na vreme. Takođe, nikako ne treba odlagati lečenje nedostatka zuba, što se čini ugradnjom neke vrste veštačkih zuba. Tu spadaju: zubni implanti, mostovi sa krunicama, parcijalne ili totalne proteze. Pacijenti često iz finansijskih razloga odlažu ugradnju veštačkih zuba. Međutim, odlaganje samo poskupljuje proces. Kada nekom fale zubi, one koje još uvek ima, trpe veći pritisak tokom žvakanja, što dovodi do toga da i oni postaju ugroženi. U stomatološkim ordinacijama postoji mogućnost odloženog plaćanja na rate. Raspitajte se o svim pogodnostima, kako biste što pre sanirali postojeće probleme.

Ako niste zadovoljni bojom svojih zuba i mislite da nisu dovoljno beli – to je estetski problem. Rešava se lako u stomatološkoj ordinaciji. Drugi način je izbeljivanje u kućnim uslovima, ali nipošto ga ne treba raditi bez uputstava i nadzora stomatologa. Kada na svoju ruku kupujete ili naručujete sredstva za izbeljivanje zuba, možete imati više štete nego koristi. Ona mogu sadržati korozivne supstance koje nagrizaju i oštećuju zubnu gleđ.

Sve bolje stomatološke ordinacije lako ćete naći na jednom mestu. Na mirandre.com postoji spisak ordinacija sa detaljnim prezentacijama. Tu se mogu naći kontakt podaci, informacije o doktorima, spisak stomatoloških usluga sa cenama i foto galerije.

Original Article