Liposukcija i opasnosti koje nosi

Liposukcija je jedna od najpopularnijih zahvata u estetskoj hirurgiji kojom se osim odstranjivanja suvišnih masnih naslaga efikasno i preoblikuju određeni delovi tela kod onih koji nemaju problema sa viškom kilograma.

Regije koje se najčešće tretiraju su stomak, bedra, spoljna strana butina, unutrašnja strana butina i kolena, ruke, podvaljak. Sklonost ka nakupljanju masnog tkiva u bokovima, natkolenicama i stražnjici odlika je tzv. ženskog ili ginoidnog tipa tela. Zbog toga su naslage masnog tkiva na ovim delovima tela vrlo otporne na dijete i vežbanje. Mnogi postaju obeshrabreni nakon što počnu gubiti kilograme, a oblik ovih delova tela ostaje isti. Ukupne proporcije tela nisu zadovoljavajuće i odeća ne stoji dobro. U ovim slučajevima liposukcija uspešno rešava višak masti i poboljšava simetriju tela.

Kako se izvodi liposukcija?
Pre zahvata, lekar označi delove tela na kojima će se obaviti liposukcija. U venu se postavi infuzija kako bi količina tečnostie u telu ostala ista tokom zahvata. Zahvat se može izvesti pod oštom anestezijom ili kombinacijom sedacije i lokalne anestezije. Za vreme zahvata hirurg napravi mali rez, obično na mestu pregiba tela ili nabora kože kako bi bio što manje uočljiv. Kroz taj rez uvodi se cevčica, kanila, u masno tkivo. Kanila se koristi za razbijanje masnih naslaga i oblikovanje tela u željene proporcije. Višak masnog tkiva se usisava snažnim vakuum koji kožu, krvne sudove, mišiće i živce ostavlja neoštećenim.

Relativno novija metoda je korišenje ultrazvuka za razbijanje masnih naslaga (UAL: ultrasound assisted lyposuction). Ovom metodom smanjuje se ozleda tkiva i krvarenje. Posobno je korisna za delove tela sa mnogo vezivnog tkiva.

Vrsta zahvata zavisi od dela tela sa koga se odstranjuje mast, količini masti koja se želi odstraniti.

Sam zahvat traje od jednog do dva sata i ukoliko nema komplikacija pacijent može da napusti kliniku posle jednog do dva sata.

Bolovi nakon zahvata nisu jaki. Dan ili dva nakon zahvata možete se osećati umorno, kao nakon napornog vežbanja. Noge i bokovi mogu biti ukočeni, bolni, otečeni, krvariti ili neosetljivi. Lekar može propisati antibiotike i analgetike nakon zahvata. Iz operativne rane može viriti cevčica, dren, kroz koji otiče upalna tečnost. Šavovi se odstranjuju nakon 7-10 dana, osim ako se ne radi o resorptivnim koncima koji se ne vade.
Šest nedelja nakon zahvata na operisanim delovima tela potrebno je nositi čvrsti steznik. Steznik smanjuje bolove i otok i omogućuje oblikovanje tela.
Otoci i krvi podlivi povlače se najkasnije tri nedelje posle zahvata. Kako bi se ubrzao proces zaceljivanja i izbegle komplikacije, potrebno je što pre početi s laganim vežbama. Na posao se možete vratiti nakon nekoliko dana, ako se radi o sedećem poslu. Naporne fizičke aktivnosti mogu se obavljati nakon 6 nedelja.

Nakon zahvata ponekad postoje:
– jamice na operisanoj koži
– kvrge
– neosjetljivost tog dela tela
– ožiljavanje
– promena boje kože
– mlohava koža
Ovi problemi mogu se rešiti dodatnim zahvatom.
Nakon UAL liposukcije moguće su opekotine kože i tkiva zbog otpora.
Ozbiljnije komplikacije uključuju:
– stvaranje krvnih ugrušaka
– infekcija
– prekomerni gubitak tečnosti
– šok
– nakupljanje tečnosti u plućima
– predoziranje lekovima
Ove, ozbiljnije, komplikacije češće se pojavljuju ako je odstranjeno mnogo masnog tkiva, ako su izvedena dva ili više zahvata i ako je prilikom zahvata korištena opšta anestezija.

Kada se opredeljujete za liposukciju iako ona zvuči kao ostvarenje vaših želja uvek treba imati na umu da je to hirurški zahvat posle koga su moguće komplikacija.