Ishranom protiv bolnih menstroacija

Bolne menstroacije se javljaju kod polovine žena a u 10% slučajeva je bol veoma intenzivan pa onemogućava normalne aktivnosti. Kod nekih žena bolne menstroacije nestaju posle poraođaja ali kod većine se nastavlja tokom čitavog reproduktivnog perioda.

Još 60-tih godina je postalo jasno da je za ovo odgovorna hemilalija – prostaglandin, ona se stvara od tragova masnoća koje se čuvaju u ćelijskim membranama i prouzrokuju zapaljenje, takođe izazivaju kontrakcije mišića i krvnih sudova i bol.

Kratko pre početka menstroacije ćelije endometrijuma koje pretstavljaju spoljašnji sloj materice stvaraju velike količine prostaglandina, kada počnu da se odlubljuju tokom menstroacije oslobađa se prostaglandin. Prostaglandin deluje na konstrikciju krvnih sudova materice i prouzrokuje kontrakcije mišića materice prouzrokujući bolne grčeve. Manji deo prostaglandina odlazi u krvotok, prouzrokujući glavobolju, mučninu i proliv.

Količina prostaglandina koju stvara endometrijum kao i njegova koncentracija u krvi je mnogo veća kod žena koje imaju menstroalne bolove nego kod drugih.

Protiv bolova deluju nestereoidni antizapaljenski lekovi kao što je Ibuprofen, naproksen i td. kao i pilule za kontracepciju jer utiču na debljinu endometrijuma, što je endometrijum tanji manja je i koncentracija prostaglandina a samim tim i tegobe tokom mensroacije.

Takođe se tokom meseca menja i koncentracija estrogena, koncentracija estrogena zadnjeg dana menstroacije i tokom naredne dve nedelje raste a onda naglo pada otprilike tokom ovulacije a zatim ponovo raste tokom druge polovine meseca. Tokom menstroacije odlubljuje se sloj materice praćeno bolnim grčevima.

Hrana može da utiče na nivo hormona u krvi, neka povečava njegovu koncentraciju u krvi a druga je snižava. Masnoće povećavaju koncentraciju estrogena u krvi i to bilo koja vrsta masnoće- piletine, ribe, govedine, maslinovo ulje, bez obzira da li je biljnog ili životinjskog porekla.

Kada se smanji količina masnoća koje unosite tokom ishrane vidno se smanjuje koncentracija estrogena i to već tokom prvog meseca. Ova pojava je veoma zainteresovala i istraživače raka jer smanjenjem nivoa estrogena smanjuje se i rizik oboljevanja od raka dojke. Takođe je dokazano da dieta sa malo masnoća, pogotovo vegeterijanska dieta značajno smanjuje simptome PMS-a i menstroalne bolove.

Prema tome zanačajno se mogu smanjiti bolovi tokom menstroacije izbegavanjem namirnica životinjskog porekla i smanjena korišćenje ulja, i njihova zamena grahoricama i povrćem koja pojačava eliminaciju estrogena. Trebalo bi da se ishrana pretežno sastoji od integralnih žitarica, povrća kao što su brokuli, spanać, šargarepa, krompir, leguminoza kao što je pasulj, grašak i voća.

Potrebno je izbegavati i smanjiti na najveću moguću meru proizvode životinjskog porekla, upotrebu ulja, margarina i drugu masnu hranu…sve što je prženo, puter od kikirikija i td.

Ovu su velike promene u ishrani a za prelazak na ovakav način ishrane je potrebno barem 2 nedelje.