LIST OVOG VOĆA JE DOBAR ZA CELULIT,IMPOTENCIJU…DA LI ZNATE O KOJEM JE VOĆU RIJEČ?

Višnja je bogata vitaminima kao što su C, E, A te željezom i vlaknima u velikim količinama

Također sadrži antioksidans melatonin, koji je jedan od najvažnijih regulatora srčanog ritma i starenja.

U koliko ste imali operaciju konzumirajte čaj od ovog lišća i kako bi se ubrzao proces oporavka nakon operacije pored toga upalu, bore, nesanicu, ali će vas umiriti u toku menopauze.

Također je odlična za prevenciju raka, posebno raka debelog crijeva.

Svježe trešnje su odlične za mršanje, te obnavljaju energiju nakon dugog treninga.

Ovaj čaj će vam pomoći kod ispuštanje pijeska iz bubrega, smanjenje celulita,bolesti bubrega i kašlja, i protiv oteklina kao i impotencije.

Mnogi ne znaju koliko su samo višnje zdrave!

U 100 grama svježih višanja nalazi se 82 g vode; 1 g bjelančevina; 0,2 g masti; 16 g ugljikohidrata; 12 g šećera i 2,1 g vlakana.

Ovo nevjerovatno voće puno je vitamine i minerale, kao i celulozu, pektin te organske kiseline , kalijem te stoga je odlična za izlučivanje vode iz organizma.

U koliko imate visok holesterol u krvi, jedite višnje jer su one na trećem mjestu među voćem po efektu snižavanja LDL. Samim tim sprečavaju srčani i moždani udar.

 

Višnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom, što smanjuje inzulin te je mogu konzumirati i ljudi koje pate od dijabetesa!

Image result for višnje

Ovo voće bogato je kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma, pored toga bogate su zaštitnih kiselina i voćnog šećera te na taj način podstiču rad želuca, crijeva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje.

 

Višnje izbacuju vodu iz organizma te samim tim aktiviraju jetru i bubrege, te rasterećuju srce i krvotok.

Višnje su bogate i flavonoidima to su , prirodna su protuupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme.

Višnje su izvor bora, sadrže 396 ug/100g,te jako povoljno utječi na zdrvalje,ali poštu su bogate kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju, također jačaju vezivno tkivo.

Vršena su istraživanja u kojema je dokazano da je trešnje namjernica koja je dobra za upale mišića i grčeva u listovima nogu.

Pored toga ova magična namjernica, sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da spreče nastanak karijesa i probleme sa desnima poput parodontoze.

 

Istraživanja su pokazala da višnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale, te riješavaju probleme sa reumom!

Trebate biti oprezni u koliko konzumirate višnje u većim količinama!

Višnje su bogate gvožđem, i antioksidansima,ali u većim količinama mogu stvarati probleme za vaš organizam.

Ovo voće je pono kalorije, jedna šolja višanja (200 grama) sadrži 100 kalorija. Ali ako je konzumirate u velikim količinama moćete da imate problema sa kilažom!

Previše vlakana

Jedna šolja višanja (200 grama) sadrži 3 grama vlakana,u koliko pretjerate dožete imate problema sa nadutosti te dijarejom.

Previše ugljenih hidrata

Višnje sadrže 50 grama ugljenih hidrata, u samo dvije šolje višnje,vlakna sprečavaju povećanje krvnog pritiska,te u koliko unesete više šećera, na taj način će se pretvoriti u salo!

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja