Madoninih 60 godina: i dalje relevantna

Kraljica popa Madona 16. avgusta puni 60 godina, a njen uticaj na pop kulturu je i dalje veliki. Poznata kao muzičarka koja je, kako kažu kritičari, “uvela seks” u javni domen i “mejnstrim” publiku upoznala s gej supkulturom, Madona je najprodavanija muzičarka svih vremena.

Superzvezda popa 16. avgusta puni 60 godina i ponovno ruši barijere – ovaj put kao zrela, ali i dalje drska, senzualna žena koja stoji iza svojih odluka.

Dajući novo značenje pojmu šezdesetogodišnjakinje, Madona otvoreno izlazi s trideset godina mlađim muškarcima, održava gracioznu liniju na kojoj joj bi joj pozavidela i većina upola mlađih, a na poslednjoj turneji je zadržala karakteristično provokativne nastupe na kojima su simulirane sve moguće vrste seksa.

Daleko od toga da je Madona prva izvođačica koja je ostala aktivna i u starijoj dobi, jer su to radile i pevačice poput Arete Frenklin, Šer, Doli Parton i Stivi Niks, koje su na scenu izlazile i u svojim sedamdesetim godinama. Ali je Madona, koja je ušla u pop kulturu kad i MTV, bila otelovljenje kulta mladosti kao malo muzičara dotad.

I dok su mnogi drugi odlazili, pa se nostalgično vraćali na scenu, ‘Material Girl’ nikad nije provela više od četiri godine bez objavljenog albuma.

Prva ploča izašla joj je 1983. godine.

Naslov singla s njenog poslednjeg albuma “Rebel Heart” sažima njen nepokolebljiv stav – “Bitch, I’m Madonna”.

Freja Jarman, muzikološkinja sa univerziteta u Liverpulu i koautor knjige o Madoni, tvrdi da pevačica već ima baštinu i da je mlađe pevačice poput Lejdi Gage očigledno smatraju uzorom. Ali, Jarman naglašava da Madona danas ima novu vrstu važnosti.

“Kao popularna pevačica koja stari, ali je i dalje u oku javnosti, ona je apsolutno relevantna”, naglasila je muzikološkinja.

“Madona se ističe na način na koji je to uvek činila, stvaranjem meteža i komešanja što druge, poput Šer na primer, ne rade”.

Čini se da mnoge zvezde “blede i ispadaju iz fokusa”, ali ne i Madona, smatra Jarman.

Madona je tokom cele karijere izložena žestokim kritikama, pa je ni u zreloj dobi nisu poštedeli.

Bivša devojka jednog od njenih bivših ljubavnika, brazilskog modela Hesusa Luza, prozvala ju je “smešnom starom vrećom”, dok su je mnogi korisnici društvenih mreža osuđivali kad se na festivalu Koačela poljubila s mnogo mlađim reperom Drejkom.

“Žene mogu da budu zgodne, ali ne i da kažu šta misle”

Madona je 2016. u govoru prilikom primanja muzičke nagrade časopisa Bilbord poručila da društvo dopušta ženama da budu “zgodne, slatke i seksi”, ali ne i da kažu šta misle ili otkriju seksualne fantazije.

“Budite šta muškarci žele da budete. Ali, još važnije, budite takve da je drugim ženama prijatno kad ste pored muškaraca”, opisala je nepisana pravila muzičke industrije.

“I konačno, nemojte ostariti. Jer stariti je greh. Bićete kritikovane, bićete osuđivane i definitivno vas neće puštati na radiju”, istakla je Madona.

Madona je istrajala i u svojim političkim stavovima. Prošle godine je na Maršu žena, dan nakon inauguracije predsednika Donalda Trampa, upozorila da žene neće prihvatiti “ovo novo doba tiranije”.

Madona je preispitivala i koncepte majčinstva usvojivši četvoro dece iz Malavija koje ima uz biološkog sina i ćerku.

Prošle godine se preselila u Lisabon gde jedan od njenih sinova pohađa fudbalsku akademiju. Za svoj 60. rođendan pozvala je obožavatelje da doniraju njenoj dobrotvornoj organizaciji koja pomaže malavijskoj deci.

I dalje se nije skrasila u ljubavi. Ali dok veze starijih muškaraca s mnogo mlađim ženama, poput onih Mika Džegera ili Bilija Džoela, ne izazivaju neke kontroverze u javnosti, Madonine su uvek pod lupom.