Mafin hleb sa orasima

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


 

 

 

Kad god spremam novu knjigu malo se povučem sa bloga. Okačim tu i tamo neki recept da ne bih nestala potpuno, ali uglavnom kratko i površno kuvam i pišem. Teško je biti kreativan na dve strane. Na svu sreću, tu je uvek neko od naših hronera da uskoči sa receptima i tako me malo odmeni.

A kada završim projekat, onda obično budem ispumpana kao balon. Uzbuđena zbog izlaska nove knjige, ali bez mogućnosti da nešto kreativno spremam. Obično mi se danima uoopšte ne jede ili mi se jedu apsolutno pogrešne stvari. Zasiti se čovek od spremanja hrane svaki dan, po ceo dan. Zasiti se ukusa.

Tako je bilo i ovog puta. Poslednje dve nedelje nisam bila posebno raspoložena za spremanje. Ali se juče i prekjuče to promenilo. Bila sam zauzeta u kuhinji.

Smesu za ove hleb mafine je bolje ostaviti da odstoji, kao i svaku drugu i tada ne morate da koristite mineralnu. A možete. Meni je ovo palo na pamet uveče da spremim, a znala sam da ujutru neću imati vremena za pečenje. Pa sam preskočila fazu fermentisanja.

 

Potrebno vam je:

  • 200 gr ražanog brašna
  • 100 gr ječmenog brašna
  • 2 šake oraha (oni koji su restrikciji mogu da stave bademe ili lešnike)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 3 pune kašičice praška za pecivo
  • 300 ml kisele vode

 

U činiji pomešajte brašna, so, prašak za pecivo. Orahe malo slomite, da ne budu krupni parčići. Pa i njih umešajte. Dodajte maslinovo ulje i mineralnu vodu. Ukoliko ostavljate smesu preko noći ili dana da stoji, prašak za pecivo preskočite i stavite pred pečenje. Napunila sam malo veće kalupe za mafine. U pitanju je silikonski pleh sa 6 rupa. I smese je bilo tačno da se popuni kalup.

Kada napunite kalup, smesu malo zagladite kašikom pa sve stavite u zagrejanu rernu na 210 stepeni. Pecite oko pola sata.

Odličan mafin hleb sa orasima. Ili bademima ako tako više želite.