Mali hleb sa golicom i heljdom

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


Sinoć me nije mrzelo da potrošim deset minuta da zamesim svoj hleb. Opet je mali, jer ne volim da jedem isto više dana. Ova količina je sasvim dovoljna za tri dana jednoj osobi.

Potrebno vam je:

  • 100 grama speltinog integralnog brašna
  • 50 grama heljdinog integralnog brašna
  • 2 kašike golice
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 130 militara mlake vode

U činiji pomešate brašna, so i prašak za pecivo. Zatim dodate semenke, maslinovo ulje i vodu. Kašikom zamesite testo i ostavite ga da malo odstoji. Vlažnim rukama izvadite smesu i formirajte je u disk. stavite u pleh u koji ste stavili pek papir i još malo oblikujte mokrim rukama.

Zatim pleh stavite u rernu, moja je bila hladna. Podestite na 210 stepeni i pecite između 20 minuta i pola sata. Čačkalicom proverite da li je hleb gotov.

Prebacite ha u suvu krpu i ostavite do jutra. Ukoliko ujutru pečete, sačekajte da se malo prohladi pre nego što ga zasečete.

Uz ovaj hleb možete da jedete šta god želite: jaja, suhomesnato, puter, ajvar, sir……

A da se malo osvrnemo na speltu. U poslednje vreme često čujem da spelta nije dozvoljena u restrikciji i nije mi jasno otkud to. Svi mi koji smo na hrono krenuli pre dve, tri ili neki mnogo ranije, su koristili speltu. I svi su imali rezultate. Nismo je jeli svaki dan, pravili smo različite kombinacije u hlebovima. Ali smo je jeli.

Pa ne verujem da ćete imati problem ako je i vi budete šonekad koristili. Osim ako za to ne postoji neki zdravstveni razlog. Samo nemojte da se davite u hlebu i problema neće biti. Nikome od nas hleb nije bio glavna stvar u tanjiru.