Malo tko zna da su krvi nalazi dragocjeni sastojak: Može se izbaciti samo na jedan način

Autor: F.F

U znanstvenom istraživanju otkriveno je da ljudska krv sadrži tragove zlata, iako su te količine iznimno male – svega 0,2 miligrama, piše Medicover. Iako ovo otkriće ne čini pojedinca bogatim, postavlja se pitanje je li krv doista “crveno zlato” koje ima ključnu ulogu u spašavanju života. Davanjem krvi mi zapravo dijelimo svoje zlato i time obogatimo nečiji život. Naravno, ne novčano, već spašavanjem života.

Znanstvenici, predstavljajući svoj rad na 249. nacionalnom skupu Američkog kemijskog društva 2015. godine, istraživali su mogućnosti izdvajanja dragocjenih metala poput zlata, paladija i vanadija iz ljudske krvi. Došli su do spoznaje da se u ljudskom izmetu može pronaći zlato, ali i ostali plemeniti metali.

Pedijatri ove namirnice nikada ne daju svojoj djeci: Jedna je strogo zabranjena

Zlatna tekućina

Krv je vitalna tekućina koja prenosi kisik i hranjive tvari, prikuplja otpadne proizvode, dostavlja imunološke stanice po cijelom tijelu i igra ključnu ulogu u stvaranju ugrušaka kako bi spriječila gubitak krvi tijekom ozljeda. Iako se često naziva “crveno zlato koje spašava živote”, valja napomenuti da se ova količina zlata u krvi ne može koristiti kao značajan izvor metala.

Foto: Pexels

Iako znanstvenici nisu pronašli praktičan način za ekstrakciju ovih rijetkih metala iz krvi, činjenica da su prisutni ukazuje na fascinantan aspekt ljudske biologije.

I dok znanstvenici još uvijek nisu pronašli praktičan način kako izvući ove dragocjenosti, činjenica da se krv smatra “zlatnom” donacijom postavlja pitanje – koliko je doista dragocjeno naše malo bogatstvo koje možemo podijeliti darivanjem krvi?

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More