Melem za akne upotreba i recepti!

Melem za akne upotreba i recepti!

Autor: I. Stojanović

Da li spadate u onu grupu koja je pokušavala na sve načine da se oslobodi akni, ali ne ide? Ako ste u ovoj grupi, možda niste probali melem za akne. Njime možete veoma uspešno da izlečite probleme lica sa bubuljicama, samo ako ga pravilno koristite. A evo kako se to radi.

Šta je melem?

Mi često kažemo za dobrog čoveka, kulturnog, finog, tihog, blagog, da je melem. „Ma, on je melem”, govore i imaju u vidu samo nečije pozitivne karakteristike.

Znači li to da je i melem za kožu nešto dobro? Znači, upravo.

Melem je jedinjenje koje se koristi uglavnom u okviru narodne medicine i predstavlja mešavinu organskih jedinjenja, kao što su pčelinji vosak, svinjska mast ili neko biljno ulje, sa brojnim drugim biljnim sastojcima, koji imaju za cilj da reše neki problem na koži.

Melem za akne je jedan od poznatijih.

Kada kažemo „melem“, izvorno mislimo na proizvod koji je napravljen kod kuće, mešanjem određenih sastojaka. U današnje vreme, melemom se nazivaju i neki nedomaći proizvodi napravljeni od mešavine sastojaka, koje, budući da su pravljene na sličan način i mešavinom organskih jedinjenja, imaju pravo tako da se zovu.

Melem je najlešće u čvrstom stanju, ali nekada može biti i tečan, u zavisnosti od toga da li mu je u osnovi vodena, masna ili uljana, odnosno, mlečna struktura. Prepoznajte ga po tome što, pre svega, ima biljno poreklo. Dakle, on je napravljen od samih biljaka, tako da ćete ga na taj način najbolje prepoznati, po mirisu, ali i teksturi.

Razlika između melema i kreme za bubuljice

Iako i jedno i drugo veoma povoljno mogu uticati na stanje vaše kože , ima razlike između melema za akne i kreme.

Razlika je pre svega u načinu pravljenja.

  • Što se tiče melema za akne, već je objašnjeno kako nastaje, spravljanjem i kuvanjem samo onih sastojaka koji su prirodni, birani za vašu kožu.
  • Što se tiče krema, mnoge od njih, pored sastojaka koji se veoma često i prirodni, imaju u sebi i neke štetne sastojke koji su tu da proizvod štite on kvarenja.

Melem, naročito onaj pravljen kod kuće, po pravilu ima kratak rok trajanja i mora se čuvati pod specijalnim uslovima, na hladnom i tamnom mestu. Kreme su dugotrajnije, upravo zbog načina pravljenja i mešanja, tako da one ponekad u sebi imaju i neke hemijske sastojke, koje melem za akne nema. Ovde je bitno da napomebeno da nisu sve kreme loše i da je najbolje da se okrenete prirodnoj kozmetici.

Druga veoma važna stvar je i što melem po pravilu služi da leči određeni probem, u ovom slučaju mi govorimo o melemu za akne. Ne kaže se uzalud „melem na ranu”.

[infobox]On se stavlja na određena problematična mesta da bi rešio neki problem i potom, kada se problem reši, potreba za melemom prestaje. [/infobox]

Krema sama po sebi ne mora imati takva svojstva. Odnosno, krema je tu da neguje kožu. Njena prvenstvena uloga je nega. A određene kreme, pre svega one koje ubrajamo u medicinsku kozmetiku, mogu da budu specijalizovane za neki određen problem.

Zavisi, naravno, od pristupa lečenju problema akni. Akne nisu ni malo bezazlen problem, pre svega što razlikujemo mnogo vrsta. Cisične akne, fungalne akne i mnoge druge, imaju zajedničko svojstvo – da imaju veliku tendenciju širenja, kada se tečnost iz akne prenese na druge, „nezaražene” delove lica.

U tom smislu korisno je koristiti neko sredstvo poput melema za akne, koje će, pre svega očistiti bakterije koje imaju tendenciju da se šire, plus će imati i lekovito svojstvo.

Nina se jedva izborila sa aknama i bubuljicama koje su se uporno vraćale. Posle niza isprobanih načina, već je bila očajna! Srećom, nije se sasvim predala i našla je potpuno prirodno rešenje za svoj problem. Rešila se bubuljica sasvim i lice joj je sada besprekorno čisto. I vaše može biti takvo, ako isprobate njenu taktiku. O čemu se tačno radi, pročitajte i sami u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Naime, akne mogu da ostave i posledice na licu, u tom smislu nije se dobro sa njima šaliti, već se ozbiljno uhvatiti u koštac. Krema može dobro da dođe ako kojim slučajem ostane neka fleka na licu ili ožiljak. Naravno, treba se truditi da do toga ne dođe, zato su melemi za akne ono prvo za čim morate posegnuti da bi lice izgledalo lepo.

Kako ovaj problem nije zanemarljiv, to smo već konstatovali, ne bi bilo zgoreg da se pre bilo kakve terapije, melemom za akne ili kremom, javite dermatologu. On će utvrditi sa kojim vidom akni se borite i kako da efikasnije izađete na kraj sa njima. Ponekad, da biste izbegli ožiljke od akni i trajne probleme, treba usvesti i neku terapiju lekovima.

Kako napraviti melem za akne i bubuljice?

Već smo naglasili da se melemi, bilo da su melemi za akne ili neki drugi problem na licu i koži, mogu napraviti kod kuće, u kućnoj radinosti. Zato ćemo se sada zajedno pozabaviti nekim od najboljih recepata koje možete napraviti sami, bez konsultacije sa onima koji se time bave.

Smisao alternativne medicine upravo i jeste u tome da sami sebi pomognemo u određenim situacijama.

Budite mudri i sami procenite težinu svog problema na licu. Ako se radi o ozbiljnim tegobama sa aknama i bubuljicama, obavezno se obratite stručnom licu.

A za neke manje probleme, sledite naša uputstva.

Prirodni melem za akne od meda

Za ovaj recept biće vam potrebno 3 kašike meda i 1 kašičica cimeta.

Najbolje je da med bude organski, proizveden u domaćoj radinosti, pošto ovi iz trgovina ponekad nisu baš u potpunosti čisti. Pronađite neku staklenu teglicu u kojoj ćete čuvati proizvod.

Sjedinite oba sastojka i možete ovaj melem za akne koristiti na sledeći način:

Kada se pojavi upaljena bubuljica ili akna, nanesite melem na nju, toliko da je prekrijete. Kažu da je najbolje pred spavanje, pa da bude tu u toku noći, ali to može biti i nepraktično, zato što ćete umazati jastuk i dušek. Bilo bi korisnije da stavite melem za akne kada ste kod kuće i znate da nekoliko sati nećete izlaziti.

Med i cimet poznati su po svom antiseptičkom dejstvu i zato će protivupalno delovati na bubuljicu. Crvenilo će biti smanjeno, a bubuljica zasušenija, gotova da nestane. Proces morate ponavljati nekoliko puta, zbog boljeg učinka.

Pronađite i dobro serdstvo protiv belih bubuljica.

Prirodni melem od kvasca

Drugi melem ili lek za akne podrazumeva kockicu kvasca i 3 kašike mleka.

Mleko treba zagrejati na laganoj vatri i umešati kvasac, tako da se napravi ktemasta masa. Kada se sve lepo umeša, naneti melem za akne na čitavo lice, četkom za nanošenje maski za lice i sačekati 45 minuta, da se osuši.

Potom isprati lice mlakom vodom i namazati lice odgovarajućom prirodnom kremom. Vrujemo da ako pratite ova uputstva, sigurno ćete u razumnom roku imati dobrih rezultata i biti zadvoljni lepotom i zdravljem svoga lica.

Pogledajte i kako da napravite ostale maske od kvasca za lice.

Melem za akne i ožiljke

Već smo pomenuli da je uz akne često da se pojave ožiljci, kao posledica bubuljica koje na licu imamo. Zato je važno da, kada se pojave akne, delujemo preventivno, u smislu nanošenja nekakvog melema koji će učiniti da se akne sklone, ali i da se ožiljak ne pojavi na datom mestu.

Zato su melemi za akne, ujedno dobri i da se predupredi pojava ožiljaka. Što pre pronađete dobar melem za akne i sprečite njihovo dalje širenje, veća je verovatnoća da neće doći do pojave ožiljaka, što je, složićete se, veoma važno.

Čak i kada se pojave ožiljci, nema razloga za brigu i paniku, možete pronaći neki način da ipak rešite problem. Veliki broj melema za ožiljke ili kreme za ožiljke, veoma efikasno utiče, pre svega svojom biljnom strukturom, na otklanjanje istih.

Najbolji melem za akne

Dosta je melema za akne koji mogu zavrediti našu pažnju, ali ćemo mi izdvojiti one za koje smatramo da su najbolji, pre svega zbog svog prirodnog sastava, kao i zbog svojih dobrih efekata, koje potvrđuje veliki broj zadovoljnih korisnika.

  • Jedan takav je Aknolin, brenda Ovotaris. To nije klasičan melem u kom plivaju biljka, nego je prirodni tretman malo sofisticiranije izrade. On dobro utiče ne samo na pojavu akni, već i na uporne bubuljice koje se mogu pojaviti na licu, vratu i dekolteu. Otklanja višak sebuma, koji je verni pratilac akni i čini da vaše lice ne bude masno. Ovo je jedan biljni proizvod, sastavljen od biranih biljaka i biljnih ulja, uz dodatak bioaktivnih komponenti i bez dodataka konzervanasa ili drugih stvari koje vam mogu naškoditi.

Odlična je terapija za akne i ukoliko pratite uputstva data na proizvodu, sigurni smo da če akne nestati sa vašeg lica u veoma kratkom roku. U ovoj kozmetičkoj liniji imate dva proizvoda, jedan za čišćenje, drugi za negu, tako da vam njegovim korišćenjem neče biti potrebna nikakva dodatna terapija za otklanjanje akni. Veliki broj zadovoljnih korisnika svedoči o ovome, a vi možete informaciju naći na sajtu koji je na ovom linku: https://www.ovotaris.com/aknolin.html

  • Brđanski melem za akne takođe je prirodan, biljni melem, koji rešava probleme, pre svega akni vulgaris, koje su poznate po upaljenosti i ispunjenosti sadržajem koji treba otkloniti. Sastavljen je od mešavine bilja, maslinovog ulja, biljnog i pčelinjeg voska i njegov zadatak je da reši probleme koji se na licu mogu pojaviti. To ne moraju da budu samo akne, to mogu biti i komedogeni ispuni, u vidu mitisera ili milija, koji nisu toliko vidljivi kao akne, ali mogu negativno uticati na vaše samopouzdanje.

Ako želite da se rešite svih ovih problema, neka izbor padne na jedan ovako prirodan proizvod, bez štetnih sastojaka, koji ne može ni u kom slučaju loše uticati na kožu vašeg lica.

  • Staroplaninski melem za akne još jedan je u nizu melema koji se pravi na našim najlepšim i najčistijim planinama. Tačnije, bilje se bere upravo na ovim područjima netaknute prirde, što je u današnje vreme prava retkost.

Ovaj melem ne iritira kožu, ne napada zdravo tkivo, koncentriše se isključivo na one delove kože koji su zahvaćeni bubuljicama i na njih deluje. Rezultat će biti lepa i zdrava koža, koju vam proizvođač garantuje. Potrebno je samo da se detaljno pridržavate uputstava i primetićete izvrsne rezultate.

  • Šaljićevi melemi imaju toliko dugu tradiciju, da je o njima izlično nešto više i govoriti. Oni su veoma poznati, tako da gotovo da nema onog korisnika koji nije čuo nešto pohvalno o ovoj kolekciji. Najpoznatiji je Šaljićev melem za strije. Iako ne može baš da se pohvali konkretnim melemom protiv akni, Šaljićeva proizvodnja sadrži melem koji se koristi za negu lica i tela i koji je tu da predupredi eventualne nepravilnosti na koži.

Sa druge strane, tu je veoma popularan melem za ožiljke, a malopre smo govorili o tome koliko je važno da, ako se ožiljci već jave, imamo odgovarajuće sredstvo koje će biti u stanju da ih otkloni. A Šaljićev melem za ožiljke svakako se pokazao kao izuzetno sredstvo u borbi protiv ožiljaka. Sve preporuke za ovu kolekciju!

Cena i gde kupiti melem za akne?

Meleme protiv bubuljica ponekad možete nabaviti na uobičajenim mestima, u apotekama i drogerijama, čak i parfimerijama, jer je ekspanzija prirodne kozmetike uveliko u toku i sve je više trgovina koje ih prodaju.

Za neke od njih imate samo internet prodaju, sve u zavisnosti od toga koji vas interesuje. Oni koji su napravljeni na potpuno domaći način, prodaju se i u prodavnicama zdrave hrane.

Cene se kreću od 800 do 2100 dinara za bočicu, što i nije previše, budući da svaki od njih sadrži samo prirodne sastojke, a često su napravljeni i ručno.

Iskustva sa melemom protiv bubuljica

Mnogo je pozitivnih iskustava u korišćenju melema za akne, prenećemo vam neka od njih.

Sandra

Posle prve trudnoće pojavile su mi se hormonske akne, a kako sam dojila bebu, nisam smela bilo šta da stavljam na kožu. Tada sam u konsultaciji sa lekarom naručila prirodni melem za akne, koji mi je toliko prijalo i otklonio sve probleme, da sam ga kasnije preporučila i nekim svojim mlađim drugaricama.

Nela

Imala sam problema sa aknama u posttinejdžerskom dobu, negde oko 22. godine. Bila sam veoma iznervirana zbog toga što mi se s vremena na vreme javljaju te užasne akne, tako da sam probala sve i svašta da ih izlečim. Na kraju sam se opredelila za melem za akne, koji je moj problem rešio u rekordnom roku. I sada ga imam i kad god mi se pojavi neka velika bubuljica, ja je namažem melemom i ona vrlo brzo nestaje.

Mirko

Spadam u onu grupu muškaraca koji su toliko imali problema sa aknama, da sam ih jedno vreme imao i u kosi. Stravično iskustvo! Pored svih medicinskih krema i medicinske kozmetike, sećam se da je na moje lice savršeno dobro uticao i jedan prirodni melem za akne, koji sam kupio po preporuci drugara. To je davna prošlost, ali i sada kad me neko pita, ja uvek preporučim prirodnu kozmetiku. Ako mene pitate, nema ništa od hemije – priroda je priroda.

Melem kao lek

Ovo je bila priča o melemu, tradicionalnom leku koji se od davnina koristi i to ne bez razloga. On može biti rešenje za mnoge vaše probleme na koži. U duhu reklama, na kraju ćemo samo reći Melem je melem, sve ostalo su kreme!

Ocena čitalaca
5/5

POVEZANI ČLANCI

Bokvica za lice je prirodno sredstvo koje ćete voleti!

Lepota


Autor: I. Stojanović

Naučite kako da mladalačke bubuljice nestanu!

Lepota


Autor: Zorana Grujin

Fungalne akne, bauk na koži lica i tela

Lepota


Autor: Zorana Grujin

Bubuljice od depilacije, kako da ih se rešite?

Lepota


Autor: Zorana Grujin

Kako ubrzati zarastanje bubuljica!

Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Kako deluje mast Flogocid za bubuljice?

Lepota


Autor: Biljana Jovanović

Bele bubuljice na licu – imamo trik protiv njih!


Lepota


Autor: Strainovic

Čaj od nane za lice – jednostavan a dobar trik!


Lepota


Autor: Zorana Grujin

Da li je LED terapija lica revolucionarno rešenje za kožu?


Lepota


Autor: Strainovic

Čaj od koprive za lice je sjajan tonik za akne!


Lepota


Autor: plavsicOriginal Article