Misterij sindroma ‘Alise u zemlji čudesa’ mogao bi biti riješen: ‘Mislili smo da je halucinacija’

Autor: F.F

Napredak u znanstvenom razumijevanju sindroma Alise u zemlji čudesa, rijetkog i tajanstvenog poremećaja, postignut je zahvaljujući novoj studiji koja je mapirala regije mozga povezane s ovim stanjem. Istraživanje, objavljeno kao predprint i još uvijek nije prošlo recenziju, identificiralo je mrežu u mozgu koja obuhvaća područja odgovorna za percepciju tijela i obradu veličine i razmjera.

Sindrom Alise u zemlji čudesa, nazvan po junakinji iz istoimene knjige Lewisa Carrolla, karakterizira doživljaj vlastitih dijelova tijela ili objekata kao prevelikih ili premalih. Ovaj rijetki fenomen često se povezuje s migrenama, ali uzroci su složeni i nejasni.

Naziv je dobio po liku Alise iz knjige Carrolla jer se ona suočava s nizom bizarnih situacija i percepcijskih izazova kada uplovi u “čudesni” svijet koji otkriva iza zrcala, piše IFLScience.

Foto: Pexels

Velika stvar

U ovom istraživanju, znanstvenici su proučavali snimke mozga 37 osoba sa sindromom Alise u zemlji čudesa i otkrili da su lezije mozga povezane s ovim stanjem uglavnom koncentrirane u dvije regije: desnoj ekstrastrijarnog regiji tijela i lijevom donjem parijetalnom režnju. Ove regije odgovorne su za obradu informacija o tijelu i percepciju veličine objekata.

Evo koliko vode dnevno moramo popiti i na što posebno treba pripaziti

“Sindrom Alise u zemlji čudesa se različito klasificirao kao halucinacija, iluzorna pogrešna percepcija ili poremećaj multisenzorna integracija povezana s reprezentacijom tijela”, pojašnjavaju autori ovog istraživanja.

Joel Frank, neuropsiholog koji nije bio direktno uključen u istraživanje, primijetio je da je uzorak bio premalen, ali da su korištene metode obećavajuće. “Prepoznavanje povezanih područja u mozgu može dovesti do razvoja dijagnostičkih alata koji su precizniji”, izjavio je Frank.

Iako je ovaj nalaz obećavajući, istraživači napominju da je potrebno provesti daljnja istraživanja s većim uzorkom kako bi se potvrdili rezultati i razvili precizniji dijagnostički alati za ovaj poremećaj. Ipak, ova studija predstavlja važan korak prema boljem razumijevanju sindroma Alise u zemlji čudesa i otvara mogućnosti za razvoj novih terapijskih pristupa.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More