Mnogi rade pogrešku kada biljke drže na ovom mjestu: Nikako ne mogu uspjeti u tim uvjetima

Autor: F.F

Iako se ne čini kao nešto komplicirano i teško, uzgajanje kućnih biljaka često nije nimalo lagan posao. Neke vole vlagu i hlad, neke se bolje snalaze na vrućem i suhom, nekima treba više, a nekima manje vode… No, jako puno toga ovisi i gdje držite biljke u svom domu. Ako primijetite da listovi biljaka tamne na rubovima ili gube svoju svježinu, to može ukazivati na to da su ugrožene i da im prijeti opasnost od propadanja.

Bitno je osigurati im odgovarajuće uvjete kako bi zadržale svoju vitalnost. Preporučljivo je izbjegavati postavljanje biljaka na mjesta koja su podložna propuhu ili na područja koja su izložena naglim temperaturnim promjenama. Držite ih udaljene od vrata i prozora koji se često otvaraju tijekom hladnijih razdoblja kako biste ih zaštitili od brzih promjena temperature.

Biljke osjetljivo reagiraju na promjene u okolini, što se može manifestirati žućenjem ili tamnjenjem lišća. Stoga je važno osigurati stabilne uvjete okoline kako bi biljke ostale zdrave i lijepe, prenosi Klix.ba.

Foto: Pexels

Kakvu temperaturu preferiraju?

Sobne biljke preferiraju temperaturu zraka između 18 i 23 stupnja Celzijusa, no svaka nagla promjena temperature može im naškoditi. Ako primijetite da su prozorske daske slabo izolirane, preporučljivo je tijekom hladnijih mjeseci premjestiti biljke s tih mjesta, držeći ih dalje od često otvaranih vrata i prozora, uključujući i vrata na dvorištu.

Iako možete koristiti prozorske jastuke kako biste spriječili hladan zrak ispod prozora, sigurnije je premjestiti biljke s prozorske daske tijekom zimskih mjeseci. Tijekom ljeta izbjegavajte izlaganje biljaka izravnom zračenju klima uređaja i ventilacijskih otvora, što može prouzročiti štetu sličnu onoj od propuha zimi.

Pogrbljenost nije kriva za bol u vratu i kralježnici kako smo mislili: Više utječe na vaš mozak

Osim niskih temperatura, biljkama mogu naštetiti i visoke temperature, što može uzrokovati smežurano lišće. Preporučljivo ih je držati dalje od izvora topline poput električnih peći, kamina i električnih uređaja poput sušilica i hladnjaka. Također, izbjegavajte postavljanje biljaka blizu grijača i ventilacijskih otvora koji ispuštaju suhi zrak te ih stavite dalje od radijatora kako biste ih zaštitili od štetnog djelovanja suhog zraka.

Ako su biljke cijeli dan izložene izravnom suncu na prozorskoj dasci, moguće je da će im to smetati, pa nakon nekoliko dana provjerite njihovo stanje. Iako neke biljke mogu uspješno napredovati na takvom mjestu, važno je pronaći optimalno mjesto gdje će biljke dobro napredovati.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More