Mogućnosti veštačke inteligencije

Mogućnosti veštačke inteligencije 1Foto: EPA-EFE/ MARK R. CRISTINO

Da li može da poštuje zakone?

Kako stojimo sa etikom kada je reč o veštačkoj inteligenciji? Na ova pitanja odgovaraće vodeći svetski stručnjacima na polju digitalne politike i lingvistike dr Jovan Kurbalija, dr Katarina Hune i dr Biljana Skot.

Tokom predavanja biće predstavljen projekat humAInism koji gradi most između veštačke inteligencije i diskusije o budućnosti čovečanstva.

Roboti zamenjuju vojnike, lekare i konobare“, „Automobili se sami kreću bez vozača“, „Veštačka inteligencija odlučuje umesto nas“, neki su od sve češćih naslova u medijima i tema u javnim debatama.

Automatizacija i veštačka inteligencija postaju realnost, od ulica Singapura kojima se kreću vozila bez vozača, do kafića u Kaliforniji gde robot-šanker pravi i služi kafu.

Dok naše svakodnevne životne rutine postaju sve jednostavnije zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, njen brzi razvoj otvara brojna filozofska, pravna i politička pitanja.

Neka od njih su stara koliko i samo čovečanstvo i ponavljaju se od vremena naših dalekih predaka koji su najpre savladali vatru, potom izumeli točak i, nešto skorije, telegraf i telefon.

Svaki novi izum vraća nas na pitanje odnosa čoveka i mašine – od mita o Prometeju, preko priče o Frankenštajnu, do pitanja singularnosti. Danas se taj večiti dijalog o čoveku i alatima koje je izumeo fokusira na pitanje: koje su mogućnosti veštačke inteligencije?

Da li nam ona ostavlja pravo na slobodnu volju i izbor? Da li može da poštuje zakone, međunarodno pravo i vrednosti čovečanstva? Da li možemo da integrišemo etiku kod veštačke inteligencije ili je za to već kasno?

Ova i mnoga druga pitanja su od vitalnog značaja za budućnost i opstanak civilizacije.

Ulazimo u svet o kome malo znamo. Više od 60% srednjoškolaca će se u budućnosti baviti poslovima koji danas ne postoje.

Iako trenutno nemamo odgovore na sva ova pitanja, traganje za njima je naša ljudska obaveza i kreativni izazov.

Original Article