Moji zubi i kutnjaci su bili puni karijesa ali zahvaljujući ovome to je nestalo!

Važan dio naše ljepote su naravno i naši zubi. Posjedovanje bijelih i zdravih zuba čini osobu mnogo privlačnijom, što takođe dokazuje da osoba brine o svojoj ličnoj higijeni.

Zubi su takođe veoma važni jer nam pomažu da žvačemo hranu i omogućuje nam da konzumiramo i čvršće namirnice. Iz tih razloga je veoma bitno da se brinemo o našim zubima, oralnoj higijeni generalno, kako zbog estetike tako i zbog njihove funkcije za naše tijelo. Veoma čest problem koji se javlja kod zuba je karijes.

I pored svih zubnih pasti koje su osmislili zubari i hemičari, naši zubi nisu bezbijedni od karijesa. Pod terminom karijes podrazumijeva  se oštećenje tvrdog tkiva (poput zuba ili kostiju) koje prouzrokuje kiselina koju stvaraju bakterije.

Karijes može pogoditi bilo koji zub, bilo da je ljudski ili pseći. Često pojava karijesa prođe neprimjećeno jer često i ne vidimo i tek se otkrije onda kada se pojavi vrlo neprijaan bol u tom predjelu.

Tretmani za liječenje karijesa mnogi ne mogu da ih sebi priušte jer nisu za svačiji džep. Dobra vijest je da postoji prirodan tretman koji pomaže prilikom uklanjanja karijesa. Grupa irskih naučnika je otkrila da postoji proizvod koji prirodno uklanja karijes.A taj proizvod je kokosovo ulje i on sadrži svojstva koja se bore protiv kiseline koja stvara karijes.

Image result for karijes

Dakle, ukoliko imate karijes i hitno vam je potrebno rješenje, započnite tretman kokosovim uljem.  Kako to učiniti pročitajte ispod.

Sastojak

Kokosovo ulje

Kako nanijeti

Uzmite dvije kašike kokosovog ulja i stavite u usta i čekajte da se rastvori. U slučaju da je ulje već rastvoreno, ispirite usta ovim uljem nekoliko minuta, dok ono ne dođe do svakog zuba.

Poslije nekog vremena ispljunite ulje i operite zube normalno. Pomoću ove metode možete jednostavno ukloniti karijes a da ne potrošite vaš novac.

Novo istraživanje navodi da bi aspirin mogao da zaliječi karijes bez dodatnog liječenja zuba.

U tom istraživanju se navodi kako bi najobičniji aspirin mogao da podstakne samoreparaciju zuba.

Svima dostupni lijek bi mogao da pomogne zubnoj strukturi oštećenoj od karijesa da započne proces samozaliječenja, navodi se u istraživanju Univerziteta u Belfastu.

Dr El Karim navodi  kako postoji veliki potencijal da se promijeni pristup u jednom od najvećih stomatoloških izazova današnjice.  Rezultati su pokazali da ASPIRIN podstiče samozaliječenje zuba. Ovakvo liječenje kako kaže dr El Karim ne samo da može da produži životni vijek zuba već i podstakne ogromne mjere štednje u stomatologiji.

Image result for karijes

Istraživanje pokazuje da male doze apsirina “značajno povećavaju“ reparaciju minerala koji obezbjeđuju snagu i funkciju zuba. Takođe, matične ćelije zuba biće stimulisane da regenerišu njegovu strukturu..

U koliko ne brinete o zubima, možete dobiti ove bolesti!

Bolesti desni- Bol i krvarenje dok perete zube  pokazatelji su gingivitisa najčešće, od koga  desni krvare, crvene se i otječu, a to je posljedica nakupljanja bakterija.

Periodontitis – napredni gingivitis, on uništava sva potporna tkiva kosti i zuba u usnoj duplji. Uzrok je također i ispadanju zuba.

Gubitak zuba- Odraslima, između dvadesete i šezdesete godine, godine, kada se uradi prosjek, nedostaje oko sedam zuba. 10% Amerikanaca između pedeset i šezdeset godina nema nijedan zub. Karijes i gingivitis koji se ne liječe utječu na ispadanje zuba.

Neprijatan zadah ili halitoza je česta pojava neprijatnog zadaha. Neprijatan zadah muči više od polovine svjetske populacije. Halitoza je obično simptom kod nekih drugih bolesti, ali je primarno posljedica loše higijene. Nakon svakog obroka, između zuba ostaju komadići hrane i postepeno trule. U tom procesu razgradnje i truljenja im pomažu bakterije. Uz pranje zuba, bitno je oprati jezik jer se na njemu nalazi mnogo bakterija.

Image result for paradentoza

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja