Morahalom: Uživanje u termalnom raju

Morahalom: Uživanje u termalnom raju 1Foto: Nenad Perić/Gordan Gorunović

Morahalom je gradić koji živi za i od velike SPA ponude vrlo moderne banje „Sveta Eržebet“. Nalazi se u najjužnijem delu Mađarske na oko 20 kilometara od graničnog prelaza Horgoš i 15 kilometara od Segedina.

Srpski turisti su ranijih godina dobro upoznali kompletnu ponudu, međutim sada ih je vrlo malo zbog situacije sa virusom korona, koja traje više od godinu dana.

Naš boravak na „Festivalu evropskog filma“ na Palićkom jezeru iskoristili smo da se upoznamo sa svime što ovaj dragulj trenutno nudi. Avantura skopčana sa prelaskom granice, a pogotovo povratak u Srbiju nije nas omela. Granični prelaz Bački vinogradi manje je opterećen, a ceo put od Palića do Morahaloma dug je 22 kilometra. Uz svu potrebnu opremu poneli smo i zeleni sertifikat o vakcinisanju, koju nam na iznenađenje niko nije tražio, ni na granici ni u banji.

Primetno je manje posetilaca iako je bila subota, što pokazuje da je pandemija uzela svoj danak.

Nema gomile autobusa niti velikog priliva gostiju. Daleko od toga da je prazno, ali je mnogo prijatnije, pošto svoje telo možete bez problema i čekanja izložiti hidromasaži ili provesti divne trenutke u saunama i toplim bazenima, kojih ovde ima u velikom broju.

Nema presije da se prošeta i posete simpatični lokali u okolini. Mudri su naoružani balonima i toče toplu vodu na česmi koja je u glavnoj ulici.

Prvi termalni izvor pronađen je 1960. godine. Bunar dubine 660 metara je i danas u upotrebi. Hidrokarbonatska termalna voda dobijena je iz naslaga Panonskog mora. Sama voda je bogata jodom. U međuvremenu su iskopani novi bunari na još većim dubinama. Iskorišćenost je potpuna jer se tim vrelim vodama greje celi kvart.

Sauna-seanse kreću od 14.30 i traju do sutona. One su uvek različite i predstavljaju vrhunac ponude. Na svakih pola sata smenjuju se programi tretmana vodenom parom, tako da se može birati između tretmana sa dodatkom anisa, kafe, soli, maslinovog ulja, lavande ili borovine.

Nismo sačekali noćno kupanje već krećemo nazad na Palić. Za potpuno zadovoljstvo bolje je odvojiti ceo vikend, a smeštaja ima u samom mestu po povoljnim cenama.

Preporuka za sve koji planiraju posetu u ovim jako frekventnim danima na granicama jeste da ne ostaju do kasno, pošto čekanje u povratku može potrajati satima i na tako maloj kilometraži.

Original Article