Mornar Popaj danas puni 91 godinu

Mornar Popaj danas puni 91 godinu 1Foto: Vikipedija

Lik mornara Popaja stvoren je još ranije, tačnije 1919. godine kao zaštitni znak jedne fabrike spanaća, a stvorio ga je Elzi Krajsler Segar.

Međutim, 10 godina kasnije, on ga je uveo i u svoj strip „Timbl teatar“ u izdanju novinskog stripa „King fičers“ i tada ovaj, danas svima poznati mornar, započinje svoju plovidbu.

Ubrzo nakon toga, Popaj je postao glavni junak ovog stripa, a Oliva, koja je uvedena u strip još 1919. godine kao Kastorova sestra (glavni junak ovog stripa, pre pojave Popaja) postaje njegova žena.

Kasnije se u priču uvode Badža, Pera ždera, kao i ostali nezaobilazni likovi ove priče.

Prvi put na crtanom filmu Popaj se pojavljuje 1933. godine u filmu „Beti Bup sreće mornara Popaja“, dok se na televiziji prvi put pojavio tek 1957. godine.

O ovom čuvenom mornaru, snimljen je i film 1980. godine, a uloga Popaja pripala je Robinu Vilijamsu, dok je žanr određen kao akcioni mjuzikl.

Lik mornara Popaja prepoznatljiv je po tetovaži sidra na levoj ruci, luli koju ne ispušta iz usta, kao i beloj mornarskoj kapici koja je njegov zaštitni znak. Takođe, Popaj je ostao vezan za spanać koji ga je na neki način i stvorio. Naime, kada ovaj mornar pojede spanać dobija snagu koja mu je potrebna i pretvara se u superheroja.

Popaj nastao po stvarnoj ličnosti

Po nekim navodima, idejni tvorac Popaja Elzi Segar inspiraciju za svog lika pronašao je u jednookom čoveku po imenu Frank Roki Figel, a koji je bio poznat po tome što je voleo da se tuče i da puši.

Nakon Figelove smrti, na nadgrobnom spomeniku je napisano „čovek koji je bio glavna inspiracija za Popaja“.

Original Article