Morska trava kao saveznik u rešavanju problema plastičnog otpada

plasticni otpadFoto: EPA-EFE/ALEX HOFFORD

Kada pojedete pomfrit – možete pojesti i pakovanje od kečapa, kada ubacite špagete u ključalu vodu – možete da ubacite i vrećicu u kojoj su bile u šerpu.

Ako vam ovakva uputstva zvuče konfuzno, to je zato što niste čuli za Notplu, startap kompaniju sa sedištem u Londonu koja je, umesto plastičnih, patentirala pakovanja za namirnice napravljena od morske trave.

Kako piše Si-En-En, proizvodi kompanije Notpla se nakon upotrebe razgrađuju, kompostiraju ili ih jednostavno možete pojesti.

Trenutna ponuda uključuje pakovanja za prehrambene namirnice, vodu, pa čak i alkohol, zatim foliju za proizovde koji se čuvaju u špajzu ili kupatilu, poput kafe ili toalet papira, kao i kutije za hranu za poneti u kojima je plastična obloga zamenjena onom od morske trave, zbog čega su u potpunosti biorazgradive.

Karlijn Sibel, direktorka dizajna u Notpli, kaže da je njenom timu priroda poslužila kao inspiracija za pravljenje “idealnog pakovanja”, poput kore voća.

“Kora voća koju oljuštimo će na kraju biti iskorišćena kao hranljivi sastojak u prirodi, ona će se razgraditi i postati deo prirodnog ciklusa”, objašnjava ona.

Ovakav pristup ima naročito veliki značaj u današnje vreme, dok svet pokušava da ublaži efekte višedecenijske nekontrolisane proizvonje plastike i stvaranja plastičnog otpada.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u svetu se svake godine proizvede 331 milion tona plastičnog otpada, a procenjuje se da je, od 9,15 milijardi tona plastike proizvedene od početka 1950-tih, oko 60 odsto završilo na otpadima ili u prirodi.

Veliki problem predstavlja i mikroplasitka – sitne čestice koje najčešće nastaju raspadanjem većih komada plastike – koja zagađuje okeane, vazduh i naša tela.

Tokom proteklih nekoliko godina, sve je rasprostranjeniji pokret protiv korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, dok stručnjaci upozoravaju da su ovakvi proizvodi nepotrebni i štetni, a kompanije su pod sve većim pritiskom da obustave njihovu prekomernu upotrebu.

Sve je više zemalja u kojima se uvodi zabrana plastičnih kesa, slamki, pribora za jelo i drugih proizvoda.

“Postaje sve očiglednije koliko veliki problem predstavlja plastika. Proizvođači koriste materijale koji traju hiljadama godina ali se realno koriste svega nekoliko minuta i zatim odbacuju. Ta protivrečnost je nešto što moramo da rešimo”, zaključuje Sibel.

Još vesti iz ovog gradaOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)