MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Ako stavljate dezodorans pre treninga, pravite veliku grešku!

Izgleda da svi daju svom telu poslednju pomoć u borbi protiv neprijatnog znojenja i mirisa pre nego se upute ka traci za trčanje i tegovima.

Slažemo se vama da se ljudi osećaju, pogotovo kad vežbaju. Ali, zar nije poenta odlaska u teretanu da se pošteno preznojimo dok vežbamo? Prskanje velikom količinom atiperspiranta pre nego odete na vežbanje je isto kao kada biste vezali pertle jednu za drugu i krenuli da trčite. Sabotirate sami sebe!

 

 

foto: Profimedia

Teretana je mesto na kome biste trebali da se znojite onoliko koliko vam je volja. Znoj je dobar i znači da radite nešto sa svojim telom. Koža je naš najveći organ i znojenjem se ona hladi i sprečava se pregrejavanje organizma. Zanimljivo je da, što ste mršaviji i mišićaviji više ćete se znojiti. Istraživanja su pokazala da što je vaše telo mišićavije to je mehanizam za sprečavanje pregrejavanja boljii i radi brže i više. Zapravo, ukoliko počnete da se znojite čim vam se puls ubrza to je onda znak da ste vi prava zver!

Vaše telo treba da se hladi dok vežbate, pa zašto onda stavljati dezodorans koji to sprečava. Ako se bojite da ćete smrdeti, batalite to. Imate ionako dva sata vremena između početka znojenja i momenta kada počnete da se osećate

 

Zapravo, mi imamo dve vrste znojnih žlezda – apokrine i ekrine. Ekrine proizvode tečnost, ali su apokrine zadužene za opori miris. U zavisnosti od toga koje su žlezde dominantne vi ćete proizvoditi manje ili više smrdljiv znoj.

 

Ukoliko se ipak bojite da ne mirišete neprijatno, zapamtite da miris može da bude uzrokovan i nedostatkom vazduha pa nosite stvari koje omogućavaju koži da diše tokom treninga.

 

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Metro, Foto: Profimedia)

 

NE PROPUSTITE

NAOČARE ZA SUNCE UGROŽAVAJU NAŠE ZDRAVLJE: A evo i kako…

HRČETE DOK SPAVATE? Pazite se, preti vam ova teška bolest!

JEDVA IZDRŽAVATE DAN I NEMATE SNAGE NI ZA ŠTA? Obratite pažnju, ovo su razlozi!

 


Kurir

Autor: 
Kurir