Možete imati krvni ugrušak, a da to i ne znate, ovo su simptomi

Možete imati krvni ugrušak, a da to i ne znate, ovo su simptomi 1Foto: Shutterstock/Dejan Dundjerski

Krvni ugrušci se mogu pojaviti kod bilo koga i ako se ne razgrađuju u telu, mogu biti opasni po život. Zato je izuzetno važno uočiti najranije znakove koje vam telo šalje kako biste mogli da reagujete na vreme, upozoravaju stručnjaci.

„Krvni ugrušci mogu biti tihe ubice, a manifestuju se na mnogo načina i često dovode do ozbiljnih komplikacija. Pušenje, visok krvni pritisak i određeni lekovi kao što je estrogen povećavaju rizik od krvnih ugrušaka. Prepoznavanje simptoma može vam bukvalno spasiti život“, objasnio je medicinski tehničar Šon Marčeze, prenosi Indeks.

„Krvni ugrušci se najčešće nalaze u nogama i blokiraju protok kiseonika do okolnog tkiva. Međutim, površinski ili krvni ugrušci u delu tela bez zahvaćenog tkiva ponekad mogu da prođu nezapaženo, a ugrušci koji ne pokazuju simptome su posebno opasni jer, ako se ne leče, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija na plućima ili mozgu“, rekao je on. rekao. on dodaje.

Kratkoća daha ili vrtoglavica

Iako je ovaj simptom često pokazatelj brojnih zdravstvenih problema, on je takođe znak da možda imate krvni ugrušak.

„Verovatno ćete ignorisati umor, znojenje, kratak dah ili vrtoglavicu nakon umerene ili energične aktivnosti. Međutim, ako se javljaju često, posebno dok se odmarate ili obavljate neku laganu aktivnost koja ne zahteva toliko napora, ove simptome ne treba zanemariti. Krvni ugrušak u plućima naziva se plućna embolija i sprečava ulazak kiseonika u krv, a ovo stanje može biti fatalno ako se ne leči brzo“, upozorava Marčeze, prenosi N1.

Otok, bol, promena boje kože ili crvenilo udova

„Ako niste sigurni u vezi sa znacima krvnog ugruška, možda ćete otečenu ili obezbojenu kožu na udovima pogrešiti sa nedavnom povredom ili zanemariti blagu promenu boje ili temperature. Međutim, to mogu biti znaci duboke venske tromboze ili krvnog ugruška koji se stvorio duboko ispod kože i blokira krv da dopre do zdravog tkiva. Ako osetite jednostrani oštar bol, crvenilo, otok ili toplu kožu na određenom mestu, što pre potražite medicinsku pomoć. Duboka venska tromboza može dovesti do plućne embolije ili ozbiljnijih problema uključujući gangrenu“, objašnjava Marchese.

Slabost, mučnina, problemi sa vidom ili govorom

Istraživanja su pokazala da su neki drugi znaci krvnog ugruška slabost, mučnina i problemi sa vidom ili govorom.

„Krvni ugrušak može ostati zarobljen u krvnim sudovima u mozgu koji su suženi masnim naslagama. Mogu se javiti i zbog traume glave ili udaraca koji izazivaju potres mozga. Pošto krvni ugrušci sprečavaju oksigenisanu krv da stigne do delova mozga, možete osećati vrtoglavicu i zbunjenost ili imati problema sa gledanjem i govorom. Krvni ugrušci u mozgu mogu izazvati širok spektar neuroloških problema, od opšte slabosti do moždanog udara. Ako osetite nešto neobično, potražite medicinsku pomoć što je pre moguće“, savetuje Marčeze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article