Možete kupiti jednom, a imati uvek – povrće koje raste u kuhinji ili na terasi

Mnogi imaju naviku i zadovoljstvo da začinsko bilje gaje u kući. Priznaćete da je lep je osećaj kada tokom kuvanja zatreba malo peršuna ili bosiljka pa samo otkinete nekoliko listova sa biljke koja raste u saksiji na dohvat ruke.

Kako bi bilo da u stanu gajite još korisnih biljaka? Sigurno se nije jednom desilo da je za bolji ukus čorbice potrebno samo malo belog luka ili celera kojih kao za maler nema, a marketi su već zatvoreni.

Pokušajte da nakon sledećeg povratka sa pijace ili iz prodavnice odvojite neke sveže komadiće povrća i napravite svoju mini-baštu koju ćete rado pokazivati ukućanima i prijateljima.

Šta sve možete da uzgajate?

Mladi crni luk

uz-kafu-mladi-crni-luk

Iskoristite koren svežeg mladog crnog luka. Stavite ga u staklenu posudu sa vodom i držite na dobro osvetljenom mestu.  Verovali ili ne, za manje od petnaestak dana imaćete sveže “repove” luka koje možete seckati i koristiti za kuvanje.

Beli luk

uz-kafu-beli-luk

Postupak je sličan – nekoliko čenova sa resicama korena, staklena posuda, osvetljeno mesto i malo strpljenja. Pored toga što ćete se zabaviti gledajući kako beli luk napreduje, imaćete ga u rezrvi kad god vam zatreba za salatu ili čorbicu.

Šargarepa

uz-kafu-sargarepa

Naravno da ne možete u vodi gajiti koren šargarepe, ali moguće je da u kući imate njen list koji se često koristi u salatama i supama. Uostalom, ako ga do sada niste koristili, možete da počnete. Samo ostavite vrhove sveže šargarepe, zatim ih stavite u posudu sa malo vode, držite ih na osvetljenom mestu i sačekajte da se pojave prvi zeleni listići.

Celer

uz-kafu-celer

Sačuvajte ostatke svežeg celera tako što ćete odstraniti beli koren, ali ne i deo gde se spajaju listovi. Stavite ga u plitku činiju sa vodom i držite na osvetljenom mestu. Otprilike za desetak dana moći ćete da sveže zelene listiće celera koristite kao mirišljavi začin.

Ovo nije sve! 

uz-kafu-povrceIma još mnogo biljaka koje se koriste u ishrani a mogu da rastu u posudi sa vodom čak i u stanovima bez terase. Potrebno je malo dobre volje i strpljenja da svakodnevni poslovi u kuhinji ponovo postanu zanimljivi i izazovni.

Ako se odlučite za ovaj novi hobi možda nećete moći da obezbedite veliku količinu povrća koja će zadovoljiti celu porodicu, ali priznajte da ima posebne draži i ponosa kada u kuvanju koristite nešto što raste baš u vašoj kući.