Na koje sve načine kopriva pomaže zdravlju

Pixabay

Ilustracija

Dobra je u bobi protiv anemije, antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, pomaže i regulaciji krvnog pritiska i ima još…

Biljka od koje smo kao deca bežali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena lekovita svojstva jeste, u poslednje vreme veoma popularan, sok od koprive, pišu Vijesti.me.

Za šta je sve kopriva dobra?

Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plihove i opekotine, kopriva je izuzetno lekovita u svakom delu, od listova, stabljike, pa preko cveta i korena.

Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.

Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj meri gubi, a koprivu u svežem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje sveže koprive može izazvati.

Poseduje antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čine koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.

Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.

Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su dio brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.

Read More