NA KUSTENDORFU SVE SAMA SVETSKA ELITA: Kusturica slao privatne avione i helikoptere po njih, a onda je krenuo PRAVI SPEKTAKL!

Slavni italijanski reditelj Paolo Sorentino otvorio je 11. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, a prethodno mu je osnivač festivala Emir Kusturica uručio nagradu za buduće filmove “Drvo života”

 

Kusturica je istakao da je Sorentino trenutno najbolji reditelj u svetu zato što je razvio svoju poetiku i jezik iz dva najznačajnija pravca evropskog filma.

– To je na neki način nastavak italijanskog neorealizma, a vizuelno mislim da je takođe jednom nogom u poetskom francuskom realizmu. Ono što je treba da se naglasi jeste da je Paolo Sorentino i pisac i prevodi reči preko muzike na film – naglasio je Kusturica, dodavši da svaki čovek koji može da napiše dobru rečenicu, može i da snimi dobru sekvencu.

foto: Kurir

Sorentino je zahvalio na nagradi. Prvo je rekao da je to njegova “prva nagrada za karijeru, iako mu je tek 47 godina” i da se nada da će dobiti još jednu za drugi deo karijere, da bi ga Kusturica ispravio da je zapravo dobio nagradu za svoj sledeći film zbog čega je izrazio veliko zadovoljstvo.

 

– Vrlo sam srećan što sam ovde i drago mi je da sam došao helikopterom. Nadam se da će dete u meni ovde pronaći svoju radost – rekao je Sorentino i izvinio se zbog svog engleskog jezika.

foto: Kurir

Kusturica je prethodno rekao da i ove godine pokušava u Drvengradu da udruži velike i one koji će tek postati veliki i da ovogodišnje izdanje od svih prethodnih izdvaja ideja da se “fikcija pretvara u stvarnost uz pomoć fikcije”.

 

Na otvaranju je govorio i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević primetivši da “svetlo sa Mećavnika obasjava srpsku kulturu”.

 

On je podsetio da je pre više vekova despot Stefan Lazarević napisao “koliko je u moći, mi svoju pesmu pletemo”.

 

– Više od tri decenije Emir Kusturica pažljivo plete svoju pesmu kulture, filma, talenta i nadahnuća i ta pesma se čuje širom sveta. Med svog talenta podelio je sa svima koji su tu hranu kulture želeli da uzmu, a mnogi su hteli. Pozvao je i druge vredne pčele iz oblasti umetnosti da takođe med svog talenta podele sa onima koji to žele da uzmu i svi koji žele da se hrane zdravom hranom kulture u prilicu su da se odreknu otrovne hrane industrije zabave – rekao je Vukosavljević.

 

Otvaranju je prisustvovao i prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, Šveđanin Ruben Estlund, koji je ispričao kako ga je Kusturica pozvao na festival i poslao privatni avion po njega u koji on nije smeo da uđe iz straha.

foto: Kurir

(Kurir.rs/Agencije/Foto Kurir)

NE PROPUSTITE

KUSTENDORF Paolo Sorentino: Vatikan je prihvatio mog papu

(FOTO) OTVOREN 11. KUSTENDORF: Više od 20 filmova mladih autora nadmetaće se za festivalske nagrade!

 


Kurir

Autor: 
Kurir