NA LICU PIŠE SVE

Ponekad je dovoljan i malo pažljiviji pogled u ogledalo da biste videli šta se događa u vašem organizmu. Zahvaljujući pomoći medicinskih stručnjaka, evo nekoliko oboljenja koja se na taj način mogu otkriti.

1. Uši
Tvrdi čvorići na spoljnim uglovima uveta mogu da signalizuju kostobolju ili da budi znak povećane količine mokraćne kiseline u ćelijskom tkivu. Zato treba izbegavati alkohol i hranu s visokim sadržajem purina (iznutrice, piletinu i mahunarke), koji pospešuje stvaranje mokraćne kiseline.

2. Nos
Tvrda koža oko nosa može upućivati na rozaceu. Ovo često i hronično oboljenje javlja se usled zakrčenja krvnih sudova na licu, pa nos tada postaje baburast i otečen. Ukoliko imate ovaj problem, izbegavajte konzumiranje začinjene hrane i alkohola, kao i izlaganje suncu.

3. Koža
Crvenilo na licu može ukazivati na srčana oboljenja, lupus ili menopauzu, ako je u pitanju žena.
Otečeno lice može biti znak oslabljenog rada štitaste žlezde, a kad štitnjača sporije radi, metabolizam se usporava, što dovodi do povećanja telesne težine, uključujući i lice.
Bolna i suva koža, koja tera na češanje, obično je simptom ekcema.
Ako je koža lica veoma bleda, to ukazuje na anemiju i nedostatak gvožđa u organizmu.

4. Kosa
Bubrezi kontrolišu rast kose, pluća sjaj, a slezina stvaranje peruti. Kad kosa počne da sedi, to je znak da se troši životna energija iz bubrega, a u slučaju da slezina dovoljno ne nahrani kožu, stvara se perut, što ukazuje i da je kvalitet krvi loš.

5. Oči
Obešeni kapci mogu upućivati na moždani udar i u retkim slučajevima na rak pluća. Crvenilo očiju najčešće je bezopasno. Ipak, ako primetite da su beonjače često crvene, to može biti povezano s povišenim krvnim pritiskom ili visokom temperaturom. Crvenilo očiju može biti i posledica upale rožnjače oka ili alergijskog konjuktivitisa.
Titranje oka javlja se usled pojačanog stresa. Ukoliko to stanje traje duže od sedam dana, može ukazivati na multiplu sklerozu.
Beli prsten oko šarenica može biti znak povišenog holesterola. Osim toga, na ivicama kapaka ili na koži oko očiju mogu se pojaviti male bele tačkice, koje su zapravo naslage holesterola.
Bledi kapci znak su anemije.

6. Usne
Suve, ispucale i bolne usne mogu značiti da vam nedostaje gvožđa u krvi ili vitamina B2. Drugi mogući uzrok ovih simptoma su dijabetes, koji još prate žeđ, umor i česti odlasci u toalet.