SPREčITE LETNJE INFEKCIJE

Vrućina je idealna za razmnožavanje bakterija, pa u ovom periodu vodite računa o zdravlju više nego inače

Visoke temperature pogoduju razvoju gljivica.
U toku leta organizam je izložen brojnim nepovoljnim uticajima okoline, pa zdravlju treba posvetiti više brige nego inače. Uobičajene su crevne infekcije, gljivice i bradavice, upale grla i uha izazvane bakterijama i virusima, a neretko se javljaju i očne i urinarne infekcije.

Urinarne i genitalne infekcije
Najčešći uzročnik ovih infekcija je ešerihija koli, koja se češće javlja kod žena. Simptomi su učestalo i bolno mokrenje, mala količina urina, bol i osećaj neispražnjenosti bešike.

Lakši oblik prolazi sam od sebe, a kod težih slučajeva mokraća je zamućena, s promenljivom bojom i neprijatnim mirisom. Ukoliko imate ove simptome, obavezno posetite lekara. Za žene je veoma bitno da posle kupanja u bazenima ili na moru osuše ili promene kupaći, jer je vlažan materijal idealan za razvoj brojnih vaginalnih infekcija.

Iritacija oka
Alergijske reakcije su moguće ako oči dođu u kontakt s preterano hlorisanom vodom. Zato ne treba preterivati s ronjenjem na bazenima (i moru). Crvenilo obično brzo prođe, ali se desi i da iritacija potraje. U tim slučajevima neophodno je da se obratite lekaru.

Upala grla
Upala grla u letnjim mesecima može biti virusna i bakterijska. U najvećem broju slučajeva krivci za bol u ždrelu su virusi. Ova vrsta infekcije narušava odbrambene mehanizme i stvara podlogu za bakterijske infekcije. Grebanje u grlu bez bola je simptom virusne infekcije, koja obično prolazi sama od sebe uz tople napitke i vitamine, dok je kod bakterijske neophodan odlazak kod lekara.

Gljivice i bradavice
Gljivicama prija toplo i vlažno okruženje, a mesta oko bazena i tuševa idealna su podloga za njihovo razmnožavanje. Infekcija se najčešće manifestuje belim flekama na leđima, stomaku i rukama, pa koža n tim mestima ne može da pocrni. Bradavice su virusna infekcija koja se najčešće pojavljuje na tabanima. Da biste sprečili ovu neprijatnu pojavu, najvažnije je redovno održavati higijenu. Zato je tuširanje pre i posle ulaska u bazen obavezno, a što se nogu tiče, nosite pamučne čarape i izbegavajte obuću od veštačkih materijala.

Infekcije uha
Ovo je period i brojnih ušnih infekcija, koje se veoma često javljaju nakon kupanja u moru i bazenima jer je slušni kanal direktno izložen prljavoj vodi. Neadekvatno lečenje može imati za posledicu komplikacije i prelazak u hronične oblike bolesti. Lečenje se sastoji od lokalne nege obolelog uha, antibiotske terapije i zabrane kvašenja uha. Da bi se sprečio nastanak ove upale, pri kupanju se preporučuje korišćenje štitnika za uši.

Stomačne tegobe
Crevne infekcije su među najčešćim bolestima letnjeg perioda, a uz povišenu temperaturu javljaju se povraćanje i proliv, što može da izazove opasan gubitak vode iz organizma.

Izvor infekcije najčešće je nepravilno čuvana hrana kao što su mleko, sladoled, jaja, meso, nedovoljno oprano voće i povrće i prljave ruke. Ukoliko infekcija ne traje duže od jednog dana, ne bi trebalo da uzimate lekove, već samo da se odmorite uz unos što više tečnosti i slanih rastvora, a ako bolovi potraju duže, obavezno se obratite lekaru.