NAJBOLJI šamponi protiv opadanja kose – PREPORUKA!

NAJBOLJI šamponi protiv opadanja kose – PREPORUKA!

NAJBOLJI šamponi protiv opadanja kose – PREPORUKA!

Autor: Minut za MENE

Najbolji šampon protiv opadanja kose, nije bilo koji. Dobro se informišite pre kupovine šta treba da ima šampon koji zaista pomaže!

Možda ste čuli da je za kosu i njen ponovni rast dobar šampon od koprive ili neki od belog luka. Preporučivali su vam tretmane sa vitaminima, keratinom i drugim proteinima – što jeftine, što skupe.

Ali kažite iskreno?

Kada čujete da je neki šampon od koprive ili breze, da li zaista pomislite da je prirodan i potražite na etiketi dokaz o tome?

Ili vam se već čini da su svi šamponi isti, da se samo menja boja,biljka na etiketi (pred koprive dominarju breza i kamilica) i miris?

Istina je da jeftini šamponi sa slikom neke biljke nisu nimalo prirodni, već su skup hemijskih preparata koji nemaju dodirnih tačaka sa prirodom. Vrlo često ta hemija može biti uzročnik opadanja kose.

Skupa je cena koju na kraju platite kupovinom jeftinog šampona.

Onda shvatite da vam treba neki konkretan preparat za negu kose koji će obnoviti vaše vlasište i krenete da tražite ozbiljan šampon protiv opadanja kose.

Ali sad ste već skeptični. Kako napraviti izbor?

Pre nego što tek tako kliknete “ dodaj u korpu“, pročitajte redove koji slede. Jako je važno.

U čemu je tajna dobrog šampona protiv opadanja kose?

Jednostavno je – u prirodnim sastojcima.

Svi oni šamponi koji nude keratine, vitamine, proteine, silikone, obećavaju gustu kosu – nisu dobri kao tretman protiv gubitka kose ako nisu potpuno prirodni.

Aktivni sastojci koje imaju možda teoretski i nisu loši, ali hemijski dodaci koji čine da šampon bude gušći, mirišljaviji, penušaviji, obojen, aromatičan i slično imaju kontraefekte na kožu glave. Često su vrlo agresivni, isušuju kožu glave, stvaraju perut, izazivaju preterano mašćenje kose, a posebno ako ih koristite svaki dan.

Saznajte kako utiču na nas štetni sastojci u kozmetici.

Prirodni šamponi bez sulfata bi uvek trebalo da budu vaš izbor za svakodnevnu negu, ali i vaš prvi izbor kada tražite šampon protiv opadanja kose. Oni su blagi i pogodni za svakodnevno pranje glave jer ne sadrže sulfate, parabene i slikone od kojih vašoj kosi i koži glave, najblaže rečeno, nije dobro.

U korist ove trvdnje, želim da sa vama podelim iskustvo mog prijatelja Neše koji se zahavaljujući dobrom šamponu protiv opadanja kose rešio svih svojih nedaća koje je imao sa vlasištem. Mislio je da će oćelaviti, ali je našao rešenje. Neverovatno je kako tako mala promena u nezi može da napravi veliki pomak u izgledu kose i pomoći da počne ponovo da raste. Evo njegove priče. https://minutzamene.com/kako-zaustaviti-opadanje-kose-ja-sam-otkrio-nacin/

Da biste bili sigurni da radite pravu stvar, pre nego neki proizvod dodate u listu želja, treba da znate koje aktivne sastojke šampon protiv opadanja kose treba da ima .

Prirodni šampon protiv opadanja kose i kako deluje

Sećate se koprive i belog luka sa početka priče?

Istina je da su oni dobri za kosu, pa svakako potražite prirodan šampon koji sadrži njihove ekstrakte. Ali zapamtite, bez sulfata, parabena i silikona!

šampon za opadanje kose

Više o tome kako ih prepoznati na etiketi i zašto nisu dobra opcija, pročitajte u ovom tekstu o šamponima bez sulfata.

Kopriva je odlična za kosu jer sadrži puno vitamina i minerala, što je neophodno za jaku i zdravu dlaku. Ipak , pored vitamina za kosu , ono po čemu je ona možda favorit jeste visok sadržaj gvožđa. Anemija ili malokrvnost, odnosno nedostatak gvožđa u organizmu, često je uzrok slabe kose i njenog opadanja. Zato dobrar šampon protiv opadanja kose treba da ima neki aktivni sastojak koji se bori sa ovim uzrokom. Zahvaljujući ovom mineralu , ali i vitaminina B2 i B5 kojima je posebno bogata, kopriva jača koren dlake.

Dakle potražite ekstrakt koprive u šamponima – Urtica Dioica

Otkrijte sve koristi koprive za kosu.

Beli luk je, istina , zaista dobar za rast kose. Ono što ga čini posebnim je ste to što je bogat sumporom. Ovaj mineral važan je za izgradnju proteina i keratinskih veza, a samim tim i za izgradnju same dlake.

Osim toga, beli luk je bogat i selenom i cinkom. Možda niste ni svesni, ali oni su izuzetno bitni za naše zdravlje, uključujući i za zdrav izgled kose. Dodatno, elimnišu perut i stvaraju idealne uslove za rast kose. Cink je čest sastojak u najboljih šampona protiv peruti.

Sve u svemu, beli luk za kosu ima prilično sveobuhvatno dejstvo – i jača samu strukturu postojeće dlake i podstiče rast nove kose i to je dokazano brojnim istražianjuma. Vi, naravno, možete preseći čen belog luka i utrljati ga u glavu ili iscediti njegov sok, ali takvi domaći lekovi, prizanćete, imaju neugodan miris. Zato je bolja varijanta nabaviti prirodan šampon sa ekstraktom belog luka – allium sativum extract

Amino kiseline izgrađuju proteine koji su sastavni deo dlake. Kako one deluju na opadanje kose? One potpomažu rast i jačanje dlake i daju kosi hranjive materije neophodne za izgradnju proteina. Amino kiseline za potrebe šampona mogu biti iz biljnih ili životinjskih izvora. U šamponima protiv opadanja kose potražite one od svile , kao što je sericin. One ne utiču toliko na sam rast kose, koliko na očuvanje i izgradnju strukture dlake i zaštitu od spoljašnih uticaja. Pored sericina, možete u šamponima naći na primer i Inositol, Cysteine.

Možda je neophodno i izvršiti selekciju i odabir šampona, ne samo na osnovu sastojaka koje sadrži u sebi, već treba i obratiti pažnju na tip kose, kao i gustinu i jačinu same dlake, jer složićete se, nisu muška i ženska kosa istog kvaliteta. Hajde da vidimo da li šamponi poznaju razlike.

Šampon protiv opadanja kose za žene

Kada govorimo o razlikama ili sličnostima između kose žene i muškarca, naravno da postoji razlika. Razlika u boji, gustini, jačini i debljini dlake, kao i njenoj dužini i samom izgledu. Takođe, nega muške i ženske kose se bitno razlikuje, a odabir kozmetike, u ovom slučaju šampona protiv opadanja, bitno zavisi od tipa kose i njene tolerantnosti na određene sastojke preparata.

Bitno je, jako bitno da šamponi budu veoma blagi sa prirodnim sastojcima, ali treba i pogoditi tačnu kombinaciju koja vašoj kosi odgovara. To naravno nije lako. Ne možemo masnoj kosi dati prirodni šampon sa uljima koji će je još i više umastiti, treba joj dati šampon koje će sadržati dosta biotina u sebi, kao i koncentrovani pantenol i kapi od koprive.

Biotin je sastojak koji se često pominje kao aktivni sastojak šampona protiv opadanja kose. Važan je za zdravlje kose, ali i za njen rast jer ima važnu ulogu u izgradnji ćelija i preradi gore pomenutih aminokiselina. Pored toga što je bitan kao spoljašnji faktor, bitan je i kao unutrašnji i često je nedostatak biotina (koji je još poznat i kao vitamin H) uzrok opadanja kose.

Šampon protiv opadanja kose za muškarce

Kao što rekosmo, šampon ne pita za godine i pol. On poznaje dobru kombinaciju aktivnih, prirodnih sastojaka koji rade dobro svoj posao.

Kada padne odabir pravih, šampon će delovati i kod muškaraca i kod žena.

Ono što muška, kratka kosa uglavnom preferira, su šamponi koji u sebi sadrže arniku, hajdučku travu, niacin (vitamin B3) i kofein. Kada njih pomešate, dobija se jedna vitamninska bomba stimulator, jer svaki od ovih sastojaka imaju određenu ulogu i delovanje na koren i folikul dlake.

Hajdučka trava je biljka koja sjajno stimuiliše površinsku cirkulaciju koja nije zanemarljiv faktor kada je rast kose u pitanju. Naprotiv. Zato, kada je rast nove kose u pitanju (jer pretpostavljamo da ne želite samo da prestane da opada nego i da počne da raste) nije loše da potražite hajdučku travu kao aktivni sastojak na etiketi svog šampona protiv opadanja kose.U sastavu označen kao Achilea Millefolium

Arnika , odnosno ekstrakt ove biljke, smatra se veoma moćnim prirodnim aktivnim sastojkom. Ova biljka stimuliše folikul dlake i jača koren kose, pa sprečava opadanje. Osim toga,neguje kožu glave i posebno je efiksna protiv peruti. U sastavu vašeg preparata naći ćete je pod nazivom Arnica Montana.

Prirodna ulja za kosu imaju jako bitnu ulogu u zaštiti vlasi od spoljašnjih uticaja ali i u nezi kože skalpa. Zdrava kože glave je osnovni preduslov koji treba da se ispuni da bi se sprečilo opadanje kose. Pored Arnike i cinka koji odlično zaceljuju kožu, prirodna ulja su odlična dohrana. Najbolja su ona koja su najsličnija sebumu i koja koža lako upija, a to su makadamija ulje, babasu ulje i kokosovo ulje za kosu .

Kofein (coffeine) je aktivni sastojak koji je se pokazao veoma efikasan u tretiranju gubitka kose. Studije su pokazale da je to tačno. Njegva molekularna struktura je takva da dobro prodire pod kožu i dubinski deluje. Zato je i koristan u tretiranju celulita na prirodan način. Smatra se da je sposoban da umanji dejstvo DHT hormona koji je zaslužan za naslednu mušku ćelavost ali i u nekim slučajevima za opadanje kose kod žena.

Pročitajte više o šamponima sa kofeinom.

Niacin, odnosno vitamin B3 je jedan od čestih sastojaka koje možete naći u šamponima protiv opadanja kose, a ono što se pripisuje u njegovu korist jeste činjenica da poboljšava cirkulaciju krvi na površini kože skalpa.

Medicinski šamponi protiv opadanja kose

Ukoliko se za savet obratite lekaru, on pored mnogih drugih stvari može da zaključi da vam od koristi u tretiranju ovog problema i bržem opravku vlasišta može biti i neki medicinski šampon protiv opadanja kose koje možete nabaviti u apoteci.

Saznajte sve o medicinskim šamponima i njihovoj nameni.

najbolji šampon protiv opadanja kose

Kada je muško opadanje kose u pitanju, onda je uzrok ove pojave uglavom u višku testosterona, tačnije DHT hormona i načinu na koji receptori na koži glave reaguju na ovaj hormon. Svi oni koji su pokušali da leče mušku ćelavost, verovatno znaju da medicinski sampon protiv opadanja kose mora da sadrži minoxidil.

Minoxidil jeste moćan sastojak i njegova je uloga da podstakne rast nove kose. Dakle, ne sprečava opadanje, već stimuliše rast tako što blokirta DHT receptore koji onda postaju manje osteljivi na ovaj hormon. U medicinskim šamponima i protiv opadanja kose koristi se rastvor minoxidila -2% do 5%, zavisi od proizvoda do proizvoda.

Veoma popularan preparat je i losion protiv opadanja kose.

Pilfud i Pilovit su imena pod kojima se ovakvi preparati mogu naći na našem tržištu. To i nije šampon , već preparat za negu u vidu spreja koji se dva puta dnevno prska i utrljava u kožu glave. Koristi se 4 meseca. Onda kada prestanete da koristite prestaje i njegovo dejstvo. Iako iskustva govore da ima sjajne efekte, nije sasvim savršen jer nije trajno rešenje.

Sa druge strane, prirodne šampone možete koristiti bukvalno svaki dan i neograničeno dugo (pod uslovom da niste alergični na neku biljku iz sastava)

Ketokonazol je antimikotik, aktivni sastojak koji deluje protiv gljivica na glavi. Važan je sastojak šampona protiv peruti, jer suzbija razvoj mikroorganizama koji mogu biti uzročnik perutanja kože glave. Ipak, može biti preporuka i onda kada je gubitak kose i ćelavost u pitanju. Naime, gljivice ne utiču samo na perut već su i razlog zbog kojeg opada kosa Takva je gljivica Microsporum koja izaziva oboljenje koje se naziva mikrosporija (poznatije kao kosopasica). U ovakvim slučajevima, ovo je aktivni sastojak koji je ključan u borbi protiv ćelavosti.

3 najbolja šampona protiv opadanja kose!

Uvek volim da istaknem da je merilo dobrog ili najboljeg šampona upravo neko ko ih je više isprobao, pa utvrdio da mu baš taj ogovara. Ako više njih posvedoči i provuče isti naziv, onda bez sumnje znamo da se radi o dobroj formuli koja zaista deluje.

U ovom slučaju, mnogi su svedočili da im pomažu sledeći šamponi:

Vlasilan prirodni šampon

Ovo su šamponi bez sulfata, parabena i silikona. Dubinski čistu kožu glave i kosu celom dužinom, uklanja perut, sprečava opadanje i stimuliše rast nove kose.

Postoji u dve kombinacije, A I B. Formula A brine o prečišćavanju glave, a B brine o stimulaciji i rastu nove kose. Svako ko je probao, ima samo reči hvale. Naručuje se samo preko interneta, na sajtu: https://www.ovotaris.com/vlasilan.html

Redken Cerafill Retaliate šampon protiv opadanja

Ovaj protizvod je dizajniran je izuzetno tanku i slabu kosu, ali i za normalnu. Efekat mu je trenutni, momentalno daje utisak guste kose. Napravljen je po specijalnoj recepturi na bazi mente i đumbira, što mu daje osvežavajući i zanosan misris. Čisti kožu glave dubinski i stimuliše rast nove kose. Potražite ga na specijalizovanim sajtovima za frizerske salone, kao recimo na ovom sajtu: http://idhair.rs/proizvod/redken/redken-cerafill/redken-cerafill-defy-shampoo-290ml/

Hemel šampon protiv opadanja kose

Ovaj proizvod radi po principu eliminacije uzroka koji su doveli do poremećaja sa rastom ili opadanjem kose. Indikovan je kod osoba koji imaju seboroično teme sa pojačanim opadanjem. Izuzetna prirodna formula koja brzo vraća gustinu i jačinu dlake, na bazi hajdučke trave, kamilice i hmelja. Šampon ide u paketu sa tonikom. Potražite na sajtu proizvođača, na ovom linku: http://www.hemelshop.rs/proizvodi/tonik-protiv-opadanja-kose

Domaći šampon protiv opadanja kose

Želite da napravite domaći šampon protiv opadanja kose? Možete da probate to na sledeći način. Sastojci koji vam trebaju su baza i hranjivi dodaci.

Baza: Šampon od koprive . Obično se preporučuje da uzmete običan šampon od jednog litra, ali mi nismo za tu opciju jer takvi šamponi sadže sulfate,parabene i silikone. Pripravljanje domaćeg šampona protiv opadanja kose onda gubi smisao i čisto je bacanje sastojaka. Zato je bolje da kao bazu uzmete neki prirodni šampon bez sulfata.

Dodaci:

  • Pantenol rastvor koji je zaporavo vitamin B5, a vitamini B kompleksa su odlični za jačanje kose. Potrebno vam 100ml.
  • AD kapi, 10 ml , vodeni rastvor
  • Kapi od koprive, kao ono najbolje izvučeno iz same koprive odnosno njen ekstrakt. Bočica ima 30 ml.
  • Ricinusovo ulje, koje podstiče rast kose. Treba vam 30 ml

Ovo je isto prirodan sampon protiv opadanja kose i prava vitaminska bomba. Lako se pravi: Dodaci se jednostavno sipaju u bazu. Često ćete ovaj recept naći pod nazivom „Bojanin šampon“

Ipak, dok sve ovo nabavite, ovakav tretman nije nimalo jeftin, a pitanje je i koliki rok trajanja ima ovakav miks i da li će sve ovo uopšte da se pretvori u homogenu smesu koja peni. Zato vam se više isplati da kupite prirodan šampon protiv opadanja kose koji pored vitamina deluje i na strukturu dlake, cirkulaciju i na zdravlje kože glave, bakterije i gljivice, a sve je to zajedno neophodno da biste se rešili opadanja kose.

Ostali šamponi protiv opadanja kose

Pored gore navedenih postoje i drugi šamponi koji se nalaze u upotrebi. U ponudi se mogu pronaći namenjeni za farbanu kosu, regeneraciju ali i oporavak skalpa. Koriste se u maloj količini. Obično se nanose na vlažnu kosu. Trebalo bi da ih lepo utrljate i ispirate mlakom vodom. Nemojte biti previše agresivni dok trljate, jer inače može doći do opadanja kose. Ako se radi o masnim ili šamponima teške teksture možete ispirati kosu dva puta.

Veliki broj ovih šampona možemo pronaći u bolje snabdevenim marketima, drogerijama, apotekama. Najtraženiji su: Konjski šampon protiv opadanja kose, Allin, Decros energetski šampon protiv opadanja kose, Marbo, Rigenforte.

Iskustva

Iskustva sa šamponima za opadanje kose su raznolika. Ovo su komentari osoba koje su podelile svoje mišljenje sa nama:

Tijana – Krenula da se farbam i hemija je učinila svoje. Šampon koji sam koristila nije ostavljao isti efekat kao ranije. Farba mi se ispirala i kosa mi je bila bez sjaja. Kako bih povratila lepotu frizure prešla sam na šampon koji je bio namenjen baš za farbanu kosu. Farba mi se više ne ispira toliko i dlaka mi manje puca.

Veronika – Da li ste imale problem sa opadanjem kose? Ja jesam. Od zdrave i guste kose dobila sam beživotnu i tanku frizuru. Morala sam nešto da učinim. Počela sam od bjuti rutine. Gledala sam šampone koje sam koristila i shvatila sam da su puni štetnih sastojaka. Sulfati, parabeni i mnoge druge substance su bili u mojim šamponima. Prešla sam na šampone protiv opadanja kose sa prirodnim ekstraktima i kosa mi se dosta oporavila. Sada imam gustu kosu na kojoj mi svi zavide.

Za kraj da kažemo i ovo: Kada birate ovakva sredstva, uradite svoje malo istraživanje. Naučite da čitate etikete i najvažnije, birajte uvek šampone bez sulfata, parabena i silikona. Prirodne. Neka vam to bude deo nege već danas.

U tome leži istina kada su šamponi protiv opadanja kose u pitanju.

POVEZANI ČLANCI

Opadanje kose? Evo kako da to sprečite!

Da li je sezonsko opadanje kose istina ili mit?

Kako zaustaviti opadanje kose posle korone

Ublažite opadanje kose posle porođaja!

Opadanje kose u krugovima: zašto se javlja i kako ga ublažiti

Top saveti kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca!

Presađivanje kose: vrste, cena i iskustva

arrow

Lepota

Autor: Ana Plavšić

Rakija komovica za kosu koja opada!

arrow

Lepota

Autor: Ivana Stojanović

Znate li? Pravilna ishrana protiv opadanja kose čini čuda!

arrow

Lepota

Autor: Anja Radojković

Balzam protiv opadanja kose je odlična pomoć!

arrow

Lepota

Autor: Ivana Stojanović