Najmoćnija biljka u Srbiji: Čisti krv i pluća, tera umor, a deluje i protiv peruti!

pixabay.com

Kopriva je multivitaminska biljka koja čleči i čisti telo od otrova – evo kako da napravite domaći čaj od koprive!

Kopriva bogata je vitaminima, mineralima i lekovitim materijama. List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik jer može da pojača izbacivanje natrijuma i mokraćne kiseline i olakšati stanje kod reumatizma i artritisa.

Također, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažno protivupalno dejstvo. Kopriva deluje protiv proliva i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu. Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se zato koristi u brojnim čajnim mešavinama protiv dijabetesa.

Napici od korena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer podstiče apetit, opskrbljuje organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora. U spoljnoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Branje koprive za jelo služe prokuvani listovi i mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a ponekad se mogu ponovo naći u jesenjim mesecima. Drške biljke sa četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mestu gde je stabljika još mekana. Koren se iskopava u jesen i proleće, a potom se sprema svež ili suši. Mladu koprivu možete pripremiti kao spanać, a od nje se prave i dodaci jelima, salate, supe, pite i druga jela.

Mladi se izdanci mogu pržiti na ulju, a osušeni i samleveni u prah mogu se spremati za dalju upotrebu. Otrovni sadržaj iz koprivinih bodljica (mravlja kiselina) kuvanjem ispari, pa se neutralizuje. Kopriva je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline, pa tako predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

Čaj od koprive

Sastojci:

2 kašičice listova koprive
250 ml vode
Priprema: Sveži ili sušeni list koprive prelijte šoljom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta, pa procede.

Primena: Popijte tri šolje na dan kod reumatskih bolova, umora, anemije i smanjenog apetita.