Najučinkovitiji treninzi u 2014.

Bit će popularne i vježbe s vlastitom težinom kao što su sklekovi,
trbušnjaci i zgibovi. Među najpopularnije tehnike vraća se joga, dok su
s top-liste ispali zumba, pilates, bicikliranje u zatvorenom i
kickboxing. Neki od najjačih trendova kao što su trening s vlastitom težinom i treninzi u manjim grupama mogli bi biti odraz recesije koja primorava ljude da se vrate niskobudžetnim načinima stjecanja snage i forme

Vježbaš li Tabatu?

Najveći ovogodišnji trend je trening visokog intenziteta u intervalima, a sastoji se od nekoliko kratkih razdoblja vježbanja maksimalne jačine, pomiješanih s intervalima manje napornog vježbanja, primjerice skakanja, istezanja, dizanja utega ili joge. Ovakav trening namijenjen je ljudima koji nemaju dovoljno vremena, ali svejedno žele održavati zdravlje i formu, tražeći usput nešto novo i izazovno. Jedna seansa traje najviše pola sata. Popularni programi u ovom stilu su CrossFit, P90X i Tabata.

Top trendovi

Za potrebe istraživanja, ACSM je anketirao više od 3800 profesionalaca s područja fitnessa koji rade u teretanama i klubovima zdravlja diljem svijeta. Pogledaj preostalih jedanaest vodećih trendova u fitnessu za tekuću godinu:

 • Trening s vlastitom težinom – Ovaj skup vježbi zahtijeva minimum opreme. Vježbač se uglavnom oslanja na svoje tijelo i tako može vježbati bilo kada. Tipične vježbe s vlastitom težinom su sklekovi, trbušnjaci, čučnjevi i mostovi.
 • Vježbe za jezgru – Ove vježbe podrazumijevaju trbušnjake, valjke od pjene i medicinske lopte za stabilnost. Jačaju i stabiliziraju prsni koš, kukove, kičmu i leđa.
 • Kružni trening – Sličan je treningu visokog intenziteta, ali manje naporan. Kružni trening obuhvaća skupine od šest do deset vježbi koje se obavljaju jedna iza druge prema unaprijed određenom redoslijedu i trajanju.
 • Vježbe u kombinaciji s dijetom – Programi za mršavljenje koji uključuju dijetu i vježbanje postajat će popularniji.
 • Joga – Nastavit će se penjati na ljestvici popularnosti te će ove godine ući u deset najraširenijih tehnika fitnessa.
 • Vježbe na otvorenom – Sve više trenera nudit će u sklopu svojih programa pješačenje, vožnju kanuom i kajakom te druge sportove na otvorenom.
 • Vojnički kamp – Aerobne vježbe visokog intenziteta osmišljene u stilu vojničkog treninga privući će one koji se žele uživjeti u ulogu vojnika, a nisu imali priliku služiti vojni rok. 
 • Programi fitnessa za starije – Umirovljenici su sve vitalniji, a prednost je što mogu odlaziti u teretane između 9 i 17 sati, kad su one poluprazne.
 • Funkcionalni fitness – Programi funkcionalnog fitnessa obuhvaćaju vježbe treninga snage usmjerene na olakšavanje obavljanja dnevnih aktivnosti i snalaženja u svakodnevnom životu – primjerice, održavanje ravnoteže.
 • Vježbanje u malim grupama – Neki će osobni treneri organizirati grupno vježbanje po povoljnijim cijenama umjesto toga da rade sa svakim klijentom pojedinačno.
 • Programi na radnom mjestu – Sve više poslodavaca nudit će promotivne programe vježbanja na radnom mjestu ili u suradnji s lokalnim centrima za fitness. Poslodavci će ohrabrivati radnike na zdravo ponašanje tako što će im davati poticaje ili nagrade.

Zumba i aerobik gube na popularnosti

Marino Bašić, profesor kineziologije i osobni kondicijski trener, rekao je da su u Hrvatskoj treninzi visokog intenziteta sve popularniji kao i grupno vježbanje, a da zumba i aerobik gube na popularnosti: “Visokointenzivni treninzi su popularni jer daju brže rezultate od vježbanja u teretani. Takvim treninzima brže se topi potkožno masno tkivo i općenito se postižu bolji rezultati. Grupni treninzi su popularni jer grupno vježbanje potiče motivaciju, a vježbanje s vlastitom težinom je primamljivo zato što se ne koriste rekviziti. Vrlo su traženi i popularni BootCamp, Insanity i CrossFit. Zumba i aerobik gube na popularnosti jer imaju zahtjevne koreografije, a ako se ne izvode pravilno onda ni trening nema puni učinak.”

Redovno vježbanje je najvažnije

Manekenka Anita Dujić Veljača vježba već godinama i kaže da su od vrste treninga važniji ustrajnost i redovitost: “Tijekom zimskih mjeseci vježbam pilates i nastojim da to bude tri puta tjedno, a u proljeće i ljeto trčim. Izmjenjujem te dvije aktivnosti i ne razmišljam o drugima jer ove gode mome tijelu. Kod vježbanja je najvažniji kontinuitet pa kad sam na putu i nisam u mogućnosti otići na trening, nastojim to nadoknaditi s puno hodanja.” Na portalu Budi.In pročitaj što Anita Dujić misli o modnim trendovima.

Svjesni pokret mijenja tijelo

Trener Branimir Vajda iz Fitness kuće Collum kaže da je za uspješno vježbanje važno osvijestiti pokret te da je popularnost grupnih treninga poput aerobika u opadanju: “Grupni treninzi koji su se radili uz ritam su u opadanju jer koriste informacije instruktora i glazbeni ritam za izvođenje pokreta. Najnoviji fitness programi koriste saznanje o tome da pokret nije samo mišićna kontrakcija kojom informacija putuje od mozga do mišića. Za izvođenje pokreta mišić koristi puno više informacija, kao što su položaj tijela, dostupnost energije, psihičko stanje i faktori okoline. Isto tako razvijaju se i instrumenti koji koriste informacije od svih tih podražaja, a svrha im je individualizacija pokreta. Kako se razvijaju fiziologija, biomehanika, kinetika i kinematika tako se sve više približavamo i definiciji svjesnog pokreta.

Svi znamo da bez svjesnog pokreta nema ciljane promjene na tijelu. Ujediniti tijelo i mozak, komunicirati s tijelom, utjecati na pokret do bezbolnog stanja, povećati specifičnu radnu sposobnost i efikasno trošiti energiju, to je smjer u kojem je krenuo fitness i kojemu se treba prilagoditi. Na tom tragu Medicinski fitness Collum je razvio program treniranja u neuromuskularnoj mreži kojim postižemo odlične rezultate na estetskom i psihofizičkom planu pojedinca, što mu pomaže u postizanju bolje učinkovitosti i zadovoljstva sobom u privatnom i profesionalnom životu. Nakon takvog sustavnog i dubinskog bavljenja cijelim organizmom, estetske transformacije dođu kao šlag na tortu te kao nagrada za uloženi trud i vrijeme.”

Saznaj kako možeš učvrstiti tijelo i vratiti formu uz zumbu koja djeluje na sve skupine mišića.

Pročitaj kako pjevačica Lana Jurčević održava liniju.